Настъпващата криза в Русия излага на риск парични преводи за 13 млрд. долара

Таджикистан вероятно ще бъде най-силно засегнат

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Задълбочаващата се икономическа криза в Русия е напът да засегне някои от най-зависимите от парични преводи на мигрантите икономики в света, пише Bloomberg.  

Работниците мигранти от бившия Съветски съюз изпращат всяка година 13 милиарда долара до родните си места от Русия, където им е разрешено да работят без визи. Но сега тези парични потоци започват да пресъхват заради блокирането на работата на бизнеса в Москва и Санкт Петербург, където се наблюдава спиране на строителните проекти и намаляване на търсенето на таксита.  

Паричните преводи от Русия може да спаднат с над 30%-40% през тази година, според Елдар Вахитов, анализатор на развиващите се пазари в M&G Investments в Лондон.  

Още по темата

Според Руската централна банка мярката за самоизолация може да намали с 1,5% -2% икономическия растеж през 2020 г., но най-лошият сценарий, обсъден от руското правителство миналия месец, увеличи потенциалния спад до 5% -10%. 

„Спадът на паричните преводи от Русия не може да бъде компенсиран. Вместо това страните ще трябва да използват резервите си или да поискат допълнителна помощ от МВФ и двустранна подкрепа“, каза Вахитов.  

Рублата понижи стойността си с 16% спрямо долара тази година - повече от която и да е от бившите съветски валути. Това отслаби стойността на всички пари, които все още се изпращат у дома.  

Unistream, руски доставчик на електронни преводи, популярен сред работниците мигранти, заяви, че плащанията вече са намалели с 30% през март, в сравнение с година по-рано. Заповед от президента Владимир Путин хората да работят от вкъщи дойде в края на този месец и наскоро беше удължена до 1 май. 

Централната банка на Грузия, която има доста мигранти в Италия, очаква общите парични преводи да спаднат с почти една трета тази година. Международният валутен фонд предоставя 121 млн. долара спешно финансиране на Киргизстан за покриване на разликата в платежния баланс на стойност 400 милиона долара, отчасти причинена от спада на паричните преводи. 

"Узбекистан вероятно е в най-силна позиция, тъй като има ниски нива на дълг и големи валутни и златни резерви", смята Вахитов от M&G. 

От най-бедните бивши съветски републики Таджикистан вероятно ще бъде най-силно засегнат. Доходността по единствената емисия доларови облигации в страната се покачи над 16%, тъй като инвеститорите стават все по-загрижени за способността й да ги връща. 

"Забавянето на руската икономика ще създаде големи проблеми на Таджикистан и Киргизстан, включително рискове за ликвидност в банковия сектор и масова безработица", казва Едуард Лемън, сътрудник на института DMGS-Kennan в Университета "Даниел Морган" във Вашингтон, окръг Колумбия.  

"Не могат да запълнят празнината. Ще им бъде много трудно да създадат достатъчно работни места", каза още той.  

 

Последни новини
Още от Новини от света