Европа е на кръстопът по отношение на мерките срещу коронавируса

Дания облекчава някои от рестрикциите за овладяване разпространението на Covid-19, а Чехия удължава своите до 8 юни

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Дания иска да смекчи някои мерки във връзка с коронавирусната пандемия по-рано от планираното. Причината е, че броят на лицата, които трябва да постъпят за лечение в болница, продължава да намалява, обяви премиерът Мете Фредериксен, цитиран от Die Zeit. От сряда детските градини и училищата до пети клас отново ще бъдат отворени.

Още по темата

От друга страна, като контрапункт на Дания, Чехия си дава повече време и цели постепенно да намалява ограниченията в търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството до 8 юни. Това съобщи министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек след заседание на кабинета.

От понеделник е разпоредено занаятчийските предприятия, ежеседмичните пазари и автомобилните търговци да възобновят дейност, след тях е ред на по-малките и малко по-късно - по-големите магазини на дребно, в интервал от две седмици. Ресторанти, хотели и големи търговски центрове са последните, на които ще бъде дадена зелена светлина.

Още по темата

От втората седмица на юни ще бъдат подновени театралните представления в страната и други събития с до 50 участници. Предпоставка за решенията е епидемиологичната ситуация да продължи да се развива положително, предупреди министърът на здравеопазването Адам Войтех. Той призова за спазване на правилата за хигиена и дистанция. Според него от всеки граждан зависи от дали мерките ще бъдат облекчени по план.

Покриването на устата и носа чрез предпазни средства продължава да важи за неопределено време. Междувременно кабинетът реши 360 войници да бъдат изпратени да оказват помощ в старчески домове.

До момента в Чехия има потвърдени 6101 случаи на коронавирус. 161 души са починали.

Последни новини
Още от Новини от света