Сегашната криза ще определя поведението на цяло поколение инвеститори и мениджъри

Отказа от глобализацията е едно от най-големите опасения за икономистите

Снимка: Francesca Volpi Снимка: Francesca Volpi

Коронавирусната пандемия ще остане зад гърба ни, може би скоро, а може би не. Така или иначе белезите от нея ще продължат да съществуват още дълго за цяло поколение инвеститори и бъдещи мениджъри, които сега преживяват това, което бързо се превръща в най-дълбокия спад след Втората световна война, пише Джеймс Макинтош за The Wall Street Journal.

Начинаещите инвеститори вече откриха, че търговията с акции идва с големи рискове. Докато не последва бързо възстановяване (т.нар. V-образно възстановяване), за което мнозина се надяват, тези инвеститори могат да приемат 2020 г. като отправна точка за множество лоши новини, което ще понижи апетита им за риск оттук нататък. Това означава, че тези инвеститори ще притежават по-малко акции, ще залагат по-малко на несигурни проекти и трудно биша взели решение да започнат собствен бизнес. 

Този вид финансови страхове са по-малко притеснителни, отколкото ефектът върху служителите от продължителната безработица, заплахата от по-бърза деглобализация, потенциалният политически натиск за повече държавни разходи и по-високи данъци, както и големият мащаб на дълга, който се поема от публичния и частния сектор.

Проучванията показват, че въздействието на големите мечи пазари може да остане в съзнанието на тези, които са силно засегнати, дълго след като събитията са се пренесли в учебниците по история. В краткосрочен план мащабът на загубата също може да увеличи предпазливостта сред хората с по-малък финансов опит по отношение на завръщането им на пазара, точно както се случи през 2009 г.

Още по темата

Правителствените мерки ще намалят влиянието на блокирането на икономиката за някои малки компании, докато други ще оцелеят благодарение на въвеждането на иниовации като преминат към доставка на храна, производство на респиратори и предпазни маски или работа от вкъщи.

Много ще зависи и от това колко бързо икономиката и пазарите се възстановят.

Някои хора биха се отказали от социализирането, след като извънредните положения бъдат отменени, което ще увеличи негативите за компаниите и икономиките, разчитащи на туризма, пътуванията, ресторантьорството и масовите събития. Други отчаяно ще искат да видят приятелите и близките си след седмиците принудителна изолация, но не е ясно кое чувство ще се окаже по-силно. 

„Хората вероятно ще бъдат по-предпазливи. Това няма да е завръщане към нещата, такива, каквито са били преди. Това ще е различен свят", смята Хосе Виналс, бивш ръководител на Standard Chartered.

Неговото най-голямо опасение е, че рецесията ще тласне страните към оттегляне от глобализацията, насърчени от очевидното желание да направят веригите си на доставка по-сигурни. “Ние знаем каква може да е икономическата цена от това”, посочва Виналс.

Инвеститорите вече започват да ценообразуват бързо възстановяване, но те трябва да имат предвид опасността, че белезите на рецесията могат да отслабят икономиката в идните години. 

Последни новини
Още от Новини от света