Испания облекчава мерките срещу разпространението на Covid-19

Според здравния министър в страната е достигнат пикът на епидемията

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Испания премина пика на коронавирусната епидемия и ще се съсредоточи върху извиването на кривата на заразените, заяви здравният министър на страната Салвадор Ила, цитиран от Bloomberg.

“Ние достигнахме пика на епидемията и целта, която имаме тази седмица, е да преминем на втори етап и да извием кривата”, посочи Ила по време на пресконференция в понеделник.

Испания докладва в понеделник за най-ниския брой на новозаразени - 3477 души, от 20-ти март насам. Смъртните случаи в страната също намаляват. 

Така Мадрид започва да облекчава стриктните мерки за преустановяване на разпространението на заразата, които доведоха до замразяване на икономиката, съобщава BBC.

Хората в производствения сектор, в строителния, както и някои служители от сектора на услугите ще могат да се завърнат на работа при стриктни условия.

Останалата част от населението на страната ще трябва да остане по домовете си.

Още по темата

“Все още сме далеч от победата, от момента, в който ще върнем нормалността в живота си”, заяви испанският премиер Педро Санчес.

“Всички ние искаме да излезем отново на улиците... но нашето по-голямо желание е да спечелим войната”, добави той.

В понеделник правителството премахна някои от ограниченията, които бяха въведени на 27-ми март, позволявайки на компаниите, чиито служители не могат да работят от домовете си, отново да отворят.

Властите възнамеряват да разпространят 10 милиона предпазни маски за лице в обществения транспорт.

Регионалният премиер на Каталуния Ким Тора заяви, че няма да се съобрази с облекчаването на рестрикциите за служители, чиято дейност не е от критична важност спрямо ситуацията, като предупреди, че “рискът от ново огнище и втора блокада е огромен”.

По думите на Санчес облекчаването на мерките се предприема след консултации с експертен съвет. 

Последни новини
Още от Новини от света