Войната на Макрон с коронавируса - визия като ничия друга

Коронавирусната криза принуди френския президент да поведе битки на няколко фронта

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон прие концепцията за водене на война срещу коронавируса, както никой друг европейски лидер, и превърна Зеления салон в Елисейския дворец в свой команден център, пише Politico.

В призив на 24-ти март Макрон заяви на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че е повел война, която изисква бързи и решителни действия с малко време за предвиждане.

След като първия случай на заразен с коронавирус беше установен във Франция на 24-ти януари, Макрон и неговият екип влязоха в постоянна надпревара с времето, като трябваше да вземат критични решения на фона на непълните и постоянно променящи се данни за вируса, които водещите учени се борят напълно да разберат.

Залогът за Макрон

Залогът е значително висок за 42-годишния Макрон, който стана президент на Франция преди 3 години.

Както други национални лидери, Макрон се бори да спаси животи и да избегне икономическа депресия. Междувременно обаче той се бори и за оцеляването на политическата си визия, изградена върху европейската интеграция и международната кооперация. Тя беше поставена под въпрос от дълбоките разделяния в рамките на Европейския съюз (ЕС) и заявките на множество страни, че ще преминат сами през кризата.

Макрон отправи призиви към французите три пъти след началото на кризата, осигурявайки си рекордната телевизионна публика от 35 милиона души за първата си реч. В най-силното си обръщение той многократно посочи, че французите “са във война”. В понеделник Макрон отново ще се обърне към нацията, за да представи следващите си стъпки в борбата с коронавируса.

Във войната си до момента Макрон и неговите войски преживяха немалко несполуки. Те бяха обвинявани в подценяване на необходимостта от предпазни маски за лице и тестове за коронавируса, защото знаеха, че Франция не разполага с достатъчно от нито едно от двете.

Макрон също така избра да проведе първи тур на местните избори в средата на март, преди да се наложи да отложи втория тур, защото мерките за социално дистанциране станаха по-стриктни. Понякога уменията на Макрон като комуникатор го изоставят, което води и до обърквания.

Одобрението към лидера 

Президентът спечели висока оценка от френското общество за управлението си във времена на кризи, въпреки че цялостната реакция на държавата към пандемията се разглежда по-критично. Рейтингът на одобрение на Макрон се увеличи до най-високите нива за последните 2 години, макар че хората твърдят, че правителството крие информация и не я предоставя ясно.

До момента, въпреки че има близо 14 хиляди жертви на коронавируса във Франция, страната успява да забави дневния ръст на смъртните случаи и като цяло да запази случаите, в които е необходима лекарска грижа, до нива, които болниците могат да управляват.

Щедрата социална система на Париж и добре изградената схема за частична заетост на правителстово също помогнаха за преодоляване на част от икономическите щети от коронавируса.

Още по темата

С мисъл за бъдещето...

Докато се борят със заразата, Макрон и неговият отбор продължават да мислят за това, което предстои.

“Ние сме доста ангажирани с това, което ще последва след кризата, включително на европейско ниво. Никой не знае как ще изглежда следващият ден”, заяви представител на Елисейския дворец. “Но ние няма да се върнем към начина, по който нещата изглеждаха, това ще е сюрреалистично”, добавя той.

В ситуацията в Европа Макрон вижда опасност и възможност. Опасността е, че ЕС сам по себе си може да изпадне в колапс, особено ако най-силно засегнатите от кризата страни като Италия и Испания не почувстват, че блокът прави достатъчно за тях.

Но Макрон вижда и разкриващата се опция да премине към промени на европейско ниво - от по-близка икономическа интеграция до по-големи правомощия на ЕС в областта на здравната политика.

“Той е много фокусиран в това да се подсигури, че французите не гледат на Европа като враг, който не е бил способен да ги защити като европейци”, посочи Стефан Сежурне, евродепутат и бивш съветник на френския президент. “Ние имаме нужда от доказателство, че ЕС е полезен", добави той. 

Последни новини
Още от Новини от света