Един поглед зад фасадата на страната на неограничените възможности

Социалните и здравните проблеми са едни от най-фрапиращите в САЩ

Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп обича да нарича САЩ „най-великата страна“, изтъквайки превъзходствата ѝ във всяка област. Такива несъмнено има. Но и самият той има склонност към суперлативи. Коронавирусната пандемия обаче разкрива някои дефицити в страната на неограничените възможности.

Милиони без здравно осигуряване

Значителна част от американското общество не е здравноосигурено. Според доклад за преброяване на населението, публикуван през ноември, около 27,5 милиона американци не са имали здравно осигуряване през 2018 г., т.е. 8,5% от населението. Разходите за лечение на неосигурените лица са високи. Американското правителство обещава, че никой не трябва да се притеснява за цената на тестването за коронавирус, както и за лечението. Подробности обаче липсват.

Още по темата

Милиони нелегално пребиваващи

Според изчисления в САЩ има 10,5-12 милиона души без валидно разрешение за пребиваване. Предвид по-крайната миграционна политика на Тръмп мнозина живеят в постоянен страх от депортиране. Според хуманитарните организации някои от тях не са склонни да съобщават за заразяване или да потърсят медицинска помощ в настоящата криза поради страх от репресии или невъзможност да изградят статут на постоянно пребиваващи.

Разходите за здравеопазване в САЩ са по-високи, отколкото в много други страни по света. Рутинни посещения при лекар струват стотици долари, приемите в болница – колосални суми, лекарства понякога са многократно по-скъпи от други места. По отношение на броя болнични легла на 1000 жители САЩ изостават много от повечето страни от ОИСР. В най-голямата икономика в света има драматичен недостиг на вентилатори и елементарно медицинско оборудване като защитни маски за лекарските екипи.

Федералният резерв на САЩ през май миналата година съобщи, че около 40% от американците не могат да се справят с непредвиден разход от 400 долара. Това означава, че повредена пералня или кола е основен финансов проблем за много американци днес. В условията на пандемия, която закрива редица работни места, проблемът се изостря, тъй като мнозина просто нямат спестявания, за да компенсират загубените заплати.

Лошо социално осигуряване

В резултат на кризата над 16 милиона души в САЩ са загубили работата си само през последните три седмици. Уволненията обикновено в САЩ са много по-лесен процес, отколкото в Германия, например. Обезщетенията при безработица са повече в настоящата патова ситуация, но далеч не са като тези в Германия. Друг проблем е, че на много работни места хората не получават заплата, ако останат болни вкъщи. Те не могат да си позволят да останат у дома, както препоръчва правителството. Вместо това отиват на работа и по този начин допринасят за по-нататъшното разпространение на вируса.

Според изявление на Министерството на земеделието на САЩ близо 6 милиона деца в САЩ през 2018 г. са били част от домакинства, които често не разполагат с достатъчно храна за всички членове на семейството. Много деца разчитат на храненето в училище. Фактът, че засега училищата остават затворени, създава реални затруднения.

Последни новини
Още от Новини от света