Сингапур трудно удържа контрола върху коронавируса

Страната с население от 6 млн. души претърпя обрат в преодоляването на пандемията

Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

За кратко изглеждаше, че коронавирусната пандемия в Сингапур почти е удържана под контрол. Броят на инфекциите в края на март за няколко поредни дни е отчитал спад. Градът държава бе похвален за начина си на справяне със ситуацията. Голяма част от инфекциите тогава там са с произход от чужбина. Но с 826-ия случай настъпва обрат, пише за Die Zeit Матиас Пеър.

Зад случай 826 стои 48-годишен мигрант от Бангладеш. Първоначално здравните власти не са успели да идентифицират случая. След това обаче установили връзка на човека с жилищен комплекс в североизточната част на града. Сградата, наречена “общежитие S11“, е предназначена за настаняване за работници с ниски възнаграждения - най-често строителни работници или хигиенисти. Там са настанени около 13 000 души. Те живеят в затворени пространства с двуетажни легла, с до 20 души в стая", става ясно от анализа.

"При тези условия са били нужни само няколко дни, за да се превърне „общежитие S11“ в най-големия център на зараза в Сингапур. По последни данни най-малко 283 души са се заразили там. Това показва на местното населеие колко бързо може да настъпи загуба на контрол в рамките на глобалната пандемия".

"Според експерти страната, която има население от шест милиона, от самото начало на разпространението на коронавируса е действала стриктно. Когато е настъпила външна заплаха, връщащите се сингапурци са били поставени под карантина при строги мерки. В същото време властите са изследвали контактните лица на всички заболели, а също така са разчитали на добре разработено мобилно приложение. Известно време това е било достатъчно, за да забави траекторията на вируса, като същевременно поддържа обществения живот до голяма степен относително нормален. В същото време много други развити страни затваряха училища, ресторанти и търговски центрове", уточнява авторът.

"Но с втората вълна на заразяване негативният развой набира сили в Сингапур – веднъж проникнал в страната, вирусът е трудно да се контролира чрез иновативни системи за проследяване и високоефективни здравни механизми".

"От вторник повечето служители вече не могат да ходят на работа, при възможност ще вършат професионалните си ангажименти от вкъщи. Само аптеки и хранителните магазини могат да продължат да работят при обичайните условия. Училищата и университетите също вече са затворени. Жителите трябва да напускат домовете само при необходимост. Нов закон забранява всички струпвания и срещи между хора, които не живеят в един общ дом, освен в извънреден случай на подкрепа за близките. Първите нарушения могат да доведат до глоби в размер на до 6 500 евро или шест месеца затвор. Повторните нарушители ще бъдат глобени двойно", информира Die Zeit.

Премиерът Ли Хсиен Лонг предупреди обществеността чрез публикация във Facebook в четвъртък: „Колкото по-малко хора спазват правилата, толкова по-дълго ще продължат болезнените мерки. Знам, че всички искаме да се върнем към обичайното си ежедневие", казва той, подчертавайки, че това може да се случи само ако ситуацията се приеме сериозно. Здравните експерти в Сингапур подкрепят правителствените мерки.

„Общежитие S11“ и други подобни сградни комплекси, в които също наскоро бе отчетен значителен ръст на случаите с коронавирус, бяха обявени за изолационни зони от правителството. Общо около 20 000 жители вече не могат да напускат стаите си в продължение на две седмици. Правозащитни организации твърдят, че вирусът може да се разпространи още повече при тези условия във въпросните сгради. „Чуждестранните работници живеят в стаи, в които има от дванадесет до двадесет души“, посочва Деби Фордис, президент на неправителствената организация TWC2, пояснявайки, че според него тези условия нямат нищо общо със социалната дистанция, допълва Матиас Пеър.

Последни новини
Още от Новини от света