Boeing съкращава 10% от работната си сила

Компанията не е споделяла планове да кандидатства за държавни заеми

Снимка:  Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Boeing планира да намали работната си сила с около 10%, тъй като се бори с последствията от пандемията, споделиха запознати източници, цитирани от The Wall Street Journal. 

Очаква се потенциалните съкращения в аерокосмическият гигант, в който глобално работят около 160 000 души, до голяма степен да бъдат насочени към търговския отдел на Boeing. Той е подложен на огромно напрежение заради породения смут в световната авиоиндустрия. 

Решението за съкращенията не е окончателно и потенциалното намаляване на служители с 10% е сред разглежданите сценарии, каза един от запознатите източици.  

Миналата седмица производителят на самолети обяви, че ще предложи пакети за доброволно уволнение, но не публикува подробности за това колко служители ще отговарят на условията. Boeing заяви, че очаква няколко хиляди служители да се възползват от предложението. 

Компанията не е споделяла планове да кандидатства за държавни заеми, предоставени по нов федерален пакет от стимули за 2 трилиона долара, влязъл в сила в края на март. 

Изискването за част от тази помощ ще бъде компаниите да запазят поне 90% от работната си сила до 30 септември. 

Изпълнителният директор на Boeing Дейвид Калхун подчерта необходимостта от запазването на работната сила на Boeing, така че производителят на самолети да бъде готов за по-нататъшно възстановяване.  

Клиентите на Boeing приземиха голяма част от флотата си по целия свят, тъй като правителствата затварят граници и нареждат на пътниците да си стоят у дома. 

Авиокомпаниите обмислят да отсрочат или да отказват доставките на самолети.  

Европейският конкурент на Boeing - Airbus заяви, че намалява производството с около една трета на фона на неволите на авиокомпанията.  

Редица доставчици и клиенти на Boeing направиха стъпки за намаляването на разходите си за труд. 

Миналия месец General Electriс, основен доставчик на Boeing, заяви, че ще съкрати около 10% от американската работна сила в своя бизнес с двигатели. Половината от служителите по поддръжката и ремонта ще бъдат съкратени до три месеца, заяви компанията. 

Производителят на самолети, който се очаква да отчете печалбите от първото тримесечие по-късно този месец, не е разкривал промени в плановете за производство на реактивни самолети. 

Последни новини
Още от Новини от света