Световната икономика ще загуби 5 трлн. долара за две години или цялото БВП на Япония

Въпреки че се очаква спадът да е краткотраен, ще е необходимо време икономиките да се възстановят

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Пандемията от коронавирус ще лиши глобалната икономика от над 5 трлн. долара през следващите две години, което е повече от годишния обем на БВП на Япония. Това предупреждават банките от Wall Street, докато светът потъва в най-дълбоката си рецесия в мирно време след 30-те години на миналия век, след като коронавирусът принуди правителствата да наложат блокиране на икономиката, пише Bloomberg.

Въпреки че се очаква спадът да е краткотраен, ще е необходимо време икономиките да се възстановят. Дори при безпрецедентни нива на парични и фискални стимули е малко вероятно брутният вътрешен продукт да се върне на нивата си от преди кризата поне до 2022 г.

Периодът, необходим за възстановяване, е подобен на този след световната финансова криза от 2008 г., въпреки че възстановяването може да се забави повече, отколкото прогнозират икономистите. Това подчертава огромната задача пред политиците, които от една страна, трябва да предоставят достатъчно стимули, за да ускорят възстановяването, но от друга страна, не бива да избързват с отварянето на икономиките си, за да предотвратят повторно разпространение на вируса.

От Citigroup очакват загубите за глобалната икономика да възлизат на около 5 трилиона долара. 

Още по темата

Икономисти от JPMorgan Chase & Co. оценяват загубите на стойност 5,5 трлн. долара, или почти 8% от БВП до края на следващата година. Цената, която ще платят само развитите икономики, ще бъде сходнa с тази, наблюдавана при рецесиите през 2008-2009 и 1974-1975 г.

Morgan Stanley посочва, че въпреки агресивния отговор на кризата развитите пазари ще възстановят нивата си на БВП от преди пандемията не по-рано от третото тримесечие на 2021 г.

Световната търговска организация заяви в сряда, че пандемията може да причини по-дълбок срив на международните търговски потоци, отколкото във всеки момент от следвоенната ера. Международният валутен фонд трябва да обяви най-новите си прогнози като част от пролетната си среща през следващата седмица.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в четвъртък, че всеки месец, прекаран в карантина, намалява с 2-3% БВП на еврозоната.

Последни новини
Още от Новини от света