Путин призова руснаците да продължат със самоизолацията и им предложи допълнителна помощ

Самоизолацията е тест, който трябва да издържим, каза Путин в свое обръщение

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Президентът Владимир Путин предложи повече помощ на затруднените руснаци и бизнеси, призова ги да продължат затварянето на фабриките и предупреди, че страната наближава критична точка в коронавирусната епидемия, съобщи Bloomberg.

„Следващите 2-3 седмици ще бъдат ключови за овладяването на Covid-19", каза Путин в телевизионно обръщение към нацията по време на среща на правителствената работна група за управление на здравната криза. „За повечето от вас това да бъдеш постоянно затворен между четири стени е тъжно. Но сега нямаме избор”, добави той.  

Той обяви нови мерки за подпомагане на засегнатите, включително месечна помощ от 3000 рубли (40 долара) на дете в семейства, загубили работата си. 

На 30 март властите в Москва изискаха от почти 13 милиона жители на столицата да останат вкъщи, с изключение на работниците с жизнени за обществото функции.  

Премиерът Михаил Мишустин побърза да нареди на другите руски региони да последват този пример. 

Миналата седмица Путин удължи заповедта повечето руснаци да не работят до 30 април, въпреки че във вторник се допита до своите научни съветници дали може да съкрати този период. 

Помощта, която Путин обяви към днешна дата, бледнее в сравнение с други държави. ING Bank изчисли, че мерките му за подкрепа възлизат само на около 2% от брутния вътрешен продукт. 

Сергей Гуриев, бивш главен икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие, заяви, че Русия трябва да похарчи около 10% от БВП. 

В сряда Русия регистрира 1175 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, като общият им брой е 8 672 с 63 смъртни случая, сочат официалните данни. 

Докато броят на заразените в страната е далеч по-малко в сравнение с най-тежко засегнатите страни като САЩ, Франция, Италия и Испания, Covid-19 продължава бързо да се разпространява. 

„Самоизолацията е тест, който трябва да издържим. Постигането на повратна точка в нашата борба с инфекцията зависи от нашата дисциплина и отговорност и ние трябва да успеем“, каза Путин пред руснаците в своето обръщение. 

Последни новини
Още от Новини от света