Финансовите министри на ЕС отново не успяха да намерят единен отговор срещу коронакризата

След като 16-часовите дискусии в понеделник приключиха без споразумение, нов разговор е насрочен за четвъртък

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Финансовите министри на страните членки на Европейския съюз не успяха да се споразумеят за стратегия за потушаване на икономическото влияние на коронавирусната пандемия, удължавайки парализата, която поставя под въпрос шансовете на блока да се измъкне по-слабо засегнат от бурята, пише Bloomberg.

В рамките на извънредна конференция, продължила над 16 часа, финансовите министри не можаха да се обединят около единна визия за мерките, необходими за подпомагане възстановяването на европейските икономики. Най-засегнатите страни, водени от Франция, настояват за издаването на съвместни облигации - мярка, която Германия и някои северноевропейски държави не подкрепят.

Още по темата

Нов разговор на министрите е насрочен за четвъртък.

Според запознати с разговорите източници основната причина за липсата на споразумение след последните дискусии е спорът между Нидерландия и Италия относно условията за използването на потенциални кредитни линии от спасителния фонд на еврозоната.

Френският финансов министър Бруно льо Мер и германският му колега Олаф Шолц заявиха в Twitter, след като срещата се разпадна, че ще работят съвместно, като призоваха европейските нации да се изправят пред “нарастващото предизвикателство”, за да постигнат амбициозно споразумение.

 

Последни новини
Още от Новини от света