Над 100 глобални организации искат облекчаване на дълговете на най-бедните държави

От МВФ заявиха в понеделник, че пандемията тласка света в рецесия

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Повече от 100 глобални организации настояват тази година да бъдат отменени плащанията по дълга на развиващите се страни, съобщава BBC.

Тези държави включват най-бедните икономики в света, които се борят с въздействието на коронавирус.

Големи благотворителни организации, включително Oxfam и ActionAid International, искат облекчение на дълга, което ще освободи повече от 25 милиарда долара в световната икономика тази година. Те са изпратили писмо до световните лидери, както и на големите централни банки, призовайки ги за редица мерки за облекчаване на дълга.

Инициативата се ръководи от базираната във Великобритания организация Jubilee Debt Campaign. Само след ден пък е срещата на Г-20, събираща на едно място най-големите и най-бързо развиващите се икономики в света.

„Развиващите се страни са засегнати от безпрецедентен икономически шок и в същото време са изправени пред извънредна здравна ситуация“, каза Сара-Джейн Клифтън, директор на Jubilee Debt Campaign.

Още по темата

Благотворителните организации искат плащанията по дълга да бъдат отменени с незабавно действие, включително плащания към частни кредитори.

Международният валутен фонд (МВФ) предоставя 50 млрд. долара за спешно финансиране, докато Световната банка одобри пакет в размер на 14 млрд. долара за най-уязвимите икономики. МВФ иска да насочи парите към страни със слаби здравни системи, за да им помогне да реагират на пандемията.

Подкрепата от страна на Световната банка включва нисколихвени кредити и грантови схеми.

Организаторите на инициативата искат да се приложи облекчение на дълга за всички нуждаещи се страни, като възможно най-бързо това да се случи за най-бедните страни. В дългосрочен план се иска намаляване на дълговете до устойчиво ниво след кризата.

Има и искане към МВФ да въведе ясни насоки за това кога дългът е неустойчив.

От МВФ заявиха в понеделник, че пандемията тласка света в рецесия.

„През 2020 г. ситуацията ще е по-лоша от световната финансова криза. Икономическите щети нарастват във всички страни на фона на рязкото нарастване на броя на новите заразени и мерките за ограничаване на заразата, въведени от правителствата“, посочват от фонда.

Последни новини
Още от Новини от света