Великобритания изпадна в криза на лидерството преди очаквания пик на пандемията

Премиерът Борис Джонсън остава в болница заради неотшумяващи симптоми на коронавируса

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания се изправя пред нова криза на лидерството в нейния най-уязвим момент от десетилетия, пише Bloomberg. Британският премиер Борис Джонсън беше приет в болница заради неотшумяващи симптоми на коронавирус, а очакванията са, че най-лошото по отношение на пандемията предстои за Кралството в следващите между 7 и 10 дни.

След като даде положителен тест за коронавирус на 26 март, 55-годишният Джонсън публикува няколко видеа от апартамента си, чиято цел беше да потвърдят, че той все още е добре. Междувременно обаче стана ясно, че премиерът е приет в болница, тъй като симптомите на заболяването, включително суха кашлица и висока температура, не отшумяват. 

"Премиерът е с постоянна кашлица и треска и е подложен на тестове", заяви правителственият говорител Джеймс Слейк пред журналисти в понеделник, като увери, че Джонсън е в добро състояние и продължава да изпълнява ангажиментите си.

Заболяването на Джонсън нанася удар върху Великобритания, докато страната се подготвя за най-лошата част от пандемията. Почти 5000 души са жертвите на коронавируса в Кралството досега и според правителствени съветници и учени пикът е вероятно в следващите между 7 и 10 дни.

Още по темата

Американският президент Доналд Тръмп изпрати пожелания към Джонсън в рамките на брифинг в неделя, като заяви, че "всички американци се молят за него."

"Той е мой приятел, той е страхотен джентълмен и лидер", заяви Тръмп. "Надявам се и съм сигурен, че той ще е добре - той е силен мъж, силен човек", коментира президентът. 

Сега Джонсън прехвърля ежедневните си задължения на своя заместник в лицето на външния министър Доминик Рааб, който ще поеме председателството на кризисните срещи. Това обаче крие своите рискове. Рааб, заедно с здравния министър Мат Ханкок и Майкъл Гоув, се бориха за лидерството на Консервативната партия срещу Джонсън миналата година.

Зад кулисите властите спорят какви да бъдат следващите мерки, тъй като стратегията на Великобритания е подложена под натиск. Критици твърдят, че Джонсън, подобно на Тръмп, не е реагирал достатъчно бързо и е подценил необходимостта от социално дистанциране, което е довело до риск от влошаване на отражението на коронавируса.

В необичайно изявление към нацията кралица Елизабет II призова британците за обединението и решителността, които страната е показала по време на Втората световна война.

И все пак това, от което се нуждае Великобритания сега, е лидер с достатъчно силно влияние в правителствената машина, с което да се справи с извънредната ситуация. 

Последни новини
Още от Новини от света