ЕС налага мита върху американския внос

Настоящата криза около коронавируса показва колко важно е да се поддържат търговията и веригите за доставки

Европейският съюз (ЕС) отговори с контрамерки на новите американски мита - върху продукти като карти за игра, запалки и пластмасови покрития ще се налагат допълнителни налози, съобщи Европейската комисия (ЕК). Мярката е точно пропорционална спрямо решението на САЩ от 8 февруари, пише Der Spiegel.

Тогава правителството на американския президент Доналд Тръмп удължи митата върху стоманата, наложени през 2018 година.

Сега ЕС предприема мерки за противодействие, които включват приблизително същия обем на търговия.

„Обхватът е сравнително ограничен“, казва Комисията. Компенсаторните мерки също ще бъдат наложени в съответствие със задълженията на ЕС съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО).

Още по темата

Настоящата криза около коронавируса показва колко важно е да се поддържат търговията и веригите за доставки. „За да се подкрепи възстановяването, очакваме от нашите партньори да отменят незаконните мита като тези върху стомана и алуминий“, заяви Комисията.

През 2018 г. Тръмп, с оглед на националната сигурност, наложи глобални мита върху стомана и алуминий. Американският президент е обезпокоен, че търговският баланс на САЩ е на минус от години. Той вижда огромното салдо в резултат на политиките на други държави, които според него насърчават експортните си икономики чрез нелоялни методи. Тръмп оказва натиск върху големите търговски партньори да внасят повече от САЩ.

Поради наказателните мита на САЩ върху стоманата ЕС също въведе мита за стомана от цял свят малко след това, тъй като се очакваше производителите на стомана масово да навлязат на европейския пазар. Защитните мерки за европейските производители трябва да предотвратяват това.

Последни новини
Още от Новини от света