Не очаквайте лесно възстановяване на билет за отменен полет

Хиляди полети са отменени в Европа, след като правителствата наложиха забрани за пътуване

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Авиокомпаниите, които се борят с най-голямата криза в мирно време, се сблъскват със сериозно юридическо предизвикателство, след като предложиха на клиентите си ваучери вместо незабавно връщане на пари за отменени заради Covid-19 полети, пише Bloomberg.  

Потребителските групи казват, че офертите, предназначени за запазване на намаляващите парични баланси, пренебрегват правилата на Европейския съюз, според които пътниците трябва да избират дали да получат ваучер или връщане на парите. 

Не е ясно дали авиокомпаниите нарушават тези правила, като предлагат ваучери сега с обещание за възстановяване на парите след година, ако не се използват. 

Комисарят по транспорта на ЕС Адина Валеан обясни в сряда, че авиокомпаниите трябва да възстановят анулираните билети за полети.

Още по темата

„Разбира се, те могат да предложат ваучер, но - и това е много важно - само ако клиентът се съгласи да приеме това. Ако клиентът не иска ваучер или друго предложено решение, компанията трябва да възстанови сумата“, посочи тя. 

Адина Валеан обаче не се спря на проблема със забавянията при връщане на пари. 

Законът на ЕС изисква възстановяването на суми да се случва в рамките на седем дни. Законодателството, което датира от 2004 г., не определя срок за валидност на ваучерите за пътуване. 

Съгласно законодателството на ЕС, възможността за връщане на пари възниква само когато полетът е отменен от авиокомпанията. Пътниците, които отменят сами полетите си, могат да получат ваучери от превозвачите, но по закон нямат право на възстановяване на пари, дори ако ваучерите не се използват.

Хиляди полети са отменени в Европа, след като правителствата наложиха забрани за пътуване, за да спрат разпространението на вируса, нанасяйки удар върху бизнес пътуванията, пролетните ски пътувания и великденските празници. 

Докато много авиокомпании връщат пари на клиенти, други не го правят, подкрепени от потребителките правила в Нидерландия и Белгия, които им позволяват да предоставят ваучер за бъдещ полет. 

Авиокомпаниите ще загубят до 61 милиарда долара в световен мащшаб през второто тримесечие, като приходите ще паднат с 68%, прогнозира Международната асоциация за въздушен транспорт.  

Еврокомисарят по въпросите на правосъдието и потребителските въпроси Дидие Рендерс миналата седмица заяви, че регулаторите работят с държави от ЕС „за гаранции за насърчаване на потребителите да приемат ваучерите“. Пътниците трябва да имат правото да "избират между пълно възстановяване на сумата или ваучер за разсрочване" на пътуването си, ако имат отменена пакетна почивка, каза той в Twitter на 24 март. 

Формулярите за подаване на жалби са скрити в уебсайтове на авиокомпаниите, телефонните номера не са достъпни или много трудно достъпни, посочва Европейската потребителска организация в писмо до Адина Валеан. 

Пътниците се оплакват също, че авиокомпаниите предлагат презаверяване на билети с „нереалистични“ срокове, които биха ги накарали да пътуват това лято, което може да не е разумно, ако вирусът не се е отшумял дотогава, каза Европейската потребителска организация.  

ЕС трябва да гарантира, че ваучерите са валидни поне две години, казаха още от Организацията. Има и случаи, при които на хората се казва, че трябва да платят разликата в цените за новите полети или че няма да им бъде възстановена разликата в цената, ако новият полет струва по-малко. 

 

Последни новини
Още от Новини от света