Търговията на дребно в Германия отчита ръстове заради презапасяването с продукти

Повишеното търсене е особено изразено при продажбата на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Презапасяването с хранителни продукти и силното търсене допринесоха за категорични ръстове в сектора на търговията на дребно в Германия в началото на коронавирусната пандемия. Приходите в сектора скочиха със 7.7% през февруари на годишна база - ръст, какъвто не е е регистриран от почти година и половина, заяви Федералната статистическа служба във Висбаден, предава Die Zeit.

„Повишеното търсене е особено изразено при продажбата на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия“, казват статистиците. Индустрията генерира 10,6% повече продажби, отколкото през февруари 2019 г. Супермаркетите и хипермаркетите дори отчитат ръст на продажбите от 11,1%, докато специализираните търговци на дребно с хранителни стоки отбелязват 6,6% повече ръст. Темповете на потребление са значително по-високи, отколкото са били през последните пет години, обявява статистическата служба. На места дори се наблюдаваше изчерпване на някои стоки като тоалетната хартия. 

Още по темата

Нарастващата кризисна ситуация се проявява ясно при продажбите в аптеки и в търговията на дребно с козметични, фармацевтични и медицински продукти – в тези сектори статистическата служба отчита увеличение на приходите от 6,6% и номинален ръст от 7,8% в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямото увеличение на продажбите с 11% е постигнато в сегмента на интернет и пощенските услуги.

С оглед наближаващия пролетни празници хранителните вериги отново се подготвят за голямо търсене. Но точно тази година покупките вероятно ще бъдат значително затруднени поради изискванията за достъп и разстояние, които се прилагат навсякъде в Германия.

"Всеки, който има възможност, трябва да осъществи поне част от своите великденски пазарувания в рамките на следващите няколко дни, за да няма струпвания по време на самите празници, каза Лионел Соук, шеф на германското предприятия за търговия на дребно Rewe. „Това също е важен принос за защитата на служителите“, посочи той.

Директорите на търговската верига Real Патрик Мюлер-Сармиенто и Хенинг Гийзек също призоваха клиентите си да не пазаруват на Велики четвъртък. На фона на коронакризата и свързаните с нея официални разпоредби продължителността на чакане на пазарите или касите, са доста вероятни в празничните дни. Всички търговци подчертаха, че доставките на стоки са обезпечени.

Последни новини
Още от Новини от света