Германия помага на стартъпите със стимули за 2 млрд. евро

Подобни мерки въведе и френското правителство преди седмица

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия обеща да помогне на стартъпите, които са засегнати от кризата с коронавируса, с  краткосрочна финансова подкрепа на стойност 2 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Програмата е създадена специално за стартъпи, които няма да са способни да получат подкрепата, от която се нуждаят, от приетия преди седмица широк пакет от мерки на правителството, обясниха финансовият министър Олаф Шолц и икономическият министър Петер Алтмайер.

„Често за тези млади и иновативни компании класическите кредитни инструменти не са подходящи“, коментира Алтмайер. „Ето защо ще разпределим 2 млрд. евро, за да разширим рисковия капитал, така че да могат да се случат рундовете финансиране за иновативните германски стартъпи“, допълва той.

Още по темата

Управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел получи окончателното одобрение на парламента за пакет от икономически стимули за над 750 млрд. евро. Помощта първоначално не обхващаше стартъпите, но впоследствие правителството обяви, че компании с пазарна оценка над 50 млн. евро ще бъдат включени в програмата. Също така държавната банка за развитие KfW разполага с 500 млрд. евро за осигуряването на ликвидност на засегнати фирми със срив на търсенето.

Обявеният днес по-широк пакет предвижда повече държавни пари за компаниите за дялов капитал и фондовете. Освен това KfW и Европейската инвестиционна банка ще работят координирано, а младите стартъпи без рисков капитал ще имат по-лесен достъп до финансиране.

По този начин Германия следва примера на Франция за подкрепата на стартъпите в условията на криза. Преди седмица френското правителство представи пакет от стимули за 4 млрд. евро. През 2019 г. германските стартъпи събраха финансиране за рекордните 6.2 млрд. евро, което е с една трета повече от набраното финансиране през предходната година, се посочва в публикувания през януари доклад на EY.

Последни новини
Още от Новини от света