Джим Роджърс: Най-лошият мечи пазар идва в следващите години

Настоящите ръстове на пазарите вероятно ще продължат за кратко, като ще последва вълна екстремен песимисъм, очаква инвеститорът

Милиардерът инвеститор Джим Роджърс. Снимка: Andrey Rudakov Милиардерът инвеститор Джим Роджърс. Снимка: Andrey Rudakov

На фона на възстановяването на международните борси след най-големите им тримесечни загуби от финансовата криза насам, инвеститорът Джим Роджърс посочва, че най-лошото тепърва предстои, пише Bloomberg.

Настоящите ръстове на пазарите вероятно ще продължат за кратко, като ще последва вълна екстремен песимисъм, смята ръководителят на Rogers Holdings. Той добавя, че това се дължи на последиците от коронавируса, високите нива на дълга и ниските лихвени проценти, които ще имат негативно отражение, когато се повишат.

“Очаквам, че през следващите няколко години ще станем свидетели на най-лошия мечи пазар през целия ми живот”, заяви Роджърс.

Акциите поевтиняха през първите три месеца на годината на фона на очакванията за сигурна рецесия. Книжата на компаниите от развиващите се и развитите пазари регистрираха най-лошото си тримесечие от финансовата криза от 2008 г. насам, дори след като правителствата по света насочиха трилиони за насърчаването на икономиките, а централните банки преминаха към спешни понижения на лихвените проценти.

Още по темата

Това не е първият път, в който милиардерът инвеститор изказва очаквания за мечи пазар. Роджърс, който е съосновател на Quantum Fund с Джордж Сорос, заяви, че мечият пазар е неизбежен през 2018 г. Опасенията му нарастват оттогава насам, тъй като дългът на компаниите, засегнати от карантинните мерки и ограниченията за пътуване, сега е под светлината на прожекторите.

Влиянието на вируса върху икономиките “няма да бъде преодоляно бързо заради многото щети. Бяха добавени гигантски нива на дълг”, посочи още той.

Роджърс добавя, че няма никакви съмнения, погледнато в исторически план, че когато има мечи пазар, компаниите с нисък дълг са тези, които инвеститорите предпочитат най-много, защото те не трябва да се притесняват от фалит.

Инвеститорът отбелязва още, че дружествата със силен пазарен дял също успяват да излязат осносително незасегнати. Засега той има много инвестиции в американски долари, някои китайски и руски акции и обмисля инвестирането в книжа на японски компании. Роджърс заяви, че очаква да закупи бързо акции в някои от най-засегнатите сектори като туристическия, транспортния, авиационния и земеделнския, както на компании в Китай, така и по целия свят.

 

Последни новини
Още от Новини от света