Петролът изпраща най-лошото си тримесечие в историята, цените паднаха с 65%

Складовете се запълват, а търсенете спада драстично

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Петролът e напът да изпрати най-лошото си тримесечие в историята въпреки поскъпването в сутрешните часове на днешната сесия благодарение на сигналите за възстановяване на китайската икономика и засилващите се надежди за подобряване на търсенето, съобщава Bloomberg.

Малко преди 10 часа българско време фючърсите върху американския суров петрол WTI отчитат ръст в цената си с 5.87% до 21.27 долара за барел за контракти с доставка през май. Сортът Брент поскъпва с 1.32% до 23.06 долара за барел.

Цените на петрола обаче все още са 65% по-ниски спрямо края на декември, тъй като търсенето изчезва, а пазарът се наводнява с огромни обеми продукция. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е загрижен за цените на петрола и призова руския президент Владимир Путин да обсъдят битката на Русия със Саудитска Арабия за пазарен дял.

Още по темата

Петролните рафинерии в Китай възстановяват дейността си до нивата от преди избухване на епидемията, но тези усилия могат да се окажат напразни, отбелязва Bloomberg. Търсенето в световен мащаб намалява, тъй като пандемията доведе до блокирането почти на целия свят.

Спадът в търсенето затвори рафинерии от Южна Африка до Канада, докато пазарът продължава да страда от пренасищане заради рекордните обеми, които изпомпва Саудитска Арабия. Огромното свръхпредлагане може да създаде и друг проблем, тъй като светът бързо изчерпва капацитета си за съхранение.

Американският суров петрол в понеделник достигна най-ниските си нива от февруари 2002 г., а цените са паднали с 53% само този месец. При Брент ситуацията е подобна – понижение в цените с 54% през март и с около 65% през това тримесечие.

След разговора между Тръмп и Путин Белият дом излезе с изявление, в което се казва, че двамата лидери са се съгласили за важността световните енергийни пазари да бъдат стабилни.

От икономическия институт IHS Markit очакват производството на петрол в световен мащаб да бъде намалено с 10 млн. барела на ден от април до юни, тъй като складовете се запълват, а търсенето спада заради епидемията на Covid-19.

Предвижда се продукцията да намалее във всеки регион на света, като членовете на ОПЕК, Русия и САЩ ще са най-силно засегнати. Очаква се търсенето на петрол през второто тримесечие да се свие с 16.4 милиона барела на ден в сравнение със същия период на миналата година.

От IHS Markit очакват фючърсите върху Брент да паднат до около 10 долара за барел през април.

Ако се приеме, че догодина глобалното търсене ще се възстанови, то Саудитска Арабия и Русия ще бъдат в по-добра позиция да поддържат или дори да увеличават производството в сравнение със САЩ, смятат експертите. До четвъртото тримесечие на 2021 г. американското производство ще е спаднало до 8.8 милиона барела на ден - около две трети от продукцията, добивана през първото тримесечие на тази година. В същото време IHS очаква продукцията на Саудитска Арабия да бъде по-голяма.

 

Последни новини
Още от Новини от света