Волатилният паунд натежава на засегнатите от коронавируса британски компании

Финалът на Brexit не успя да стабилизира стойността на валутата

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Волатилността при паунда създава допълнителни трудности за компаниите, вече засегнати от безпрецедентните мерки на британското правителство в опит за преустановяване разпространението на коронавируса, пише Bloomberg.

Паундът се обезцени този месец до нива, невиждани от десетилетия спрямо долара, като преди това отбелязваше най-добрата си седмица от 2009 г. насам. Тази непредвидимост изтри очакванията за по-голяма стабилност на британската валута след Brexit, увеличавайки предизвикателствата пред компаниите.

“Дружествата, особено малките и средните, се нуждаят от стабилност на валутата, за да управляват паричните си потоци и финансите”, заяви стратег на Western Union. “На фона на сътресенията на финансовите пазари от коронавируса и отслабването на паунда, планирането става по-трудно за компаниите, които се нуждаят от ясни дългосрочни трендове, но постоянно се сблъскват с тези агресивни промени на валутните курсове”, добавя той.

В началото на годината, след победата на парламентарните избори на Борис Джонсън, повечето банки очакваха възходяща тенденция при паунда, като средните прогнози на Bloomberg бяха валутата да достигне ниво от 1.35 паунда за долар. След като икономическият ефект от коронавирусната криза стана ясен, паундът се срина до 1.15 паунда за долар - най-ниското му ниво от 1985 г. насам.

Това промени очакванията за представянето на валутата, като ситуацията се изостри след понижаването на кредитния рейтинг на Великобритания от Fitch в петък. Британската лира се обезцени с над 1% по време на търговията в Лондон в понеделник, най-голямата ѝ загуба за седмица.

Джон Смит, директор на Scitec Instruments, произвеждащ лазерно оборудване, насърчи клиентите си да плащат с евро или долари. По този начин след това той може да ги използва, за да плати на доставчиците си, избягвайки обмена в лири. Въпреки това компанията не може да избегне всички валутни трансфери.

“Когато паундът поскъпна значително в четвъртък, се възползвах от момента и обмених няколко долара в британски лири”, заяви Смит, който проверява валутните курсове по няколко пъти на ден. “Проблемът са броят банкови акаунти, които имам сега, и увеличението в счетоводната работа”, добавя той.

 

Последни новини
Още от Новини от света