Турция намали лихвите по кредитните карти в отговор на кризата около коронавируса

Централната банка на страната наскоро намали и основната лихва

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Турция намали максималния лихвен процент, който банките могат да начисляват на притежателите на кредитни карти, съобщава Bloomberg.

Максималният месечен договорен лихвен процент за заеми по кредитни карти е намален с 15 базисни пункта до 1.25%, докато максималният месечен лихвен процент за просрочия е определен на 1.55% спрямо 1.7% преди. Това става ясно от решение на централната банка, публикувано в официален вестник в събота.

Намалени са и лихвите по заеми с карти в чуждестранна валута.

Още по темата

Решението идва след редица мерки, които политиците предприеха, за да ограничат щетите от разпространението на коронавируса.

Турската централна банка намали основния си лихвен процент на 17 март с 1 процентен пункт до 9.75%. От финансовата институция освен това обявиха и мерки за повишаване на ликвидността, включително намаляване на размера на резервите, които чуждестранните банки трябва да държат в централната банка.

Финансовите пазари в Турция се представиха малко по-добре тази седмица. Турската лира поскъпна с около 1.5% спрямо долара до ниво от 6.45 лири за долар. 

Потвърдените случаи на заразени с коронавирус в страната са над 3600, 75 са смъртните случаи, сочат данни към петък.

Последни новини
Още от Новини от света