Volkswagen губи по 2 млрд. евро на седмица заради спрялото производство

Главният изпълнителен директор на най-големия автомобилен производител в света подкрепи строгите мерки срещу коронавируса

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Безпрецедентното решение на Volkswagen да замрази производство във фабриките си от двете страни на Атлантика струва на автомобилния производител по 2 млрд. eвро (2.2 млрд. долара) на седмица, съобщава Bloomberg. Главният изпълнителен директор на компанията Хърбърт Дийс заяви, че решителните действия са ключови за овладяване на коронавирусната пандемия.

“Продажбите извън Китай са в застой, докато търсенето в страната се свива с около 50% спрямо предкризисните нива”, коментира Дийс. Той добави, че VW може да преустанови производство във фабриките си в Европа и Америка, но това “не може да трае безкрайно”.

“Въпреки че компанията е в силна финансова позиция, настоящата неочаквана ситуация представлява остър икономически риск”, заявиха Дийс и ръководителят на работническия синдикат в компанията и член на Надзорния ѝ съвет Бернд Остерлох в съвместно писмо до служителите. Те добавят, че миналата година VW е генeрирала по 50 млн. евро печалба на ден - средства, които са “спешно необходими” за финансиране на инвестиции в нови технологии и продукти.

Още по темата

Според писмо на ръководители в дружеството, видяно от Bloomberg, възстановяването на загубите ще бъде трудно и ще отнеме дълго време, “много по-дълго, отколкото коронавируса”.

Главният изпълнителен директор на най-големият автомобилен производител в света заяви още, че строгата дисциплина и следването на съветите на медицинските лица са ключови в борбата с разпространението на коронавируса, като добави, че VW вече се подготвя за възстановяването на някои операции. Част от тази подготовка включва засилени санитарни мерки и осигуряването на повече пространство между служителите в компанията.

Дийс изрази увереност, че компанията ще успее да пусне това лято електрическия си модел ID.3, както беше планирано, но добави, че бизнес условията остават трудни за прогнозиране. 

Последни новини
Още от Новини от света