Г-20 със спешен разговор, обсъжда отговора на пандемията

Въздействието на вируса върху веригите за доставка и потребителското търсене вероятно ще тласне световната икономика към рецесия тази година

Снимка: Kim Kyung-Hoon/Bloomberg Снимка: Kim Kyung-Hoon/Bloomberg

Финансовите министри и гуверньорите на централните банки на страните от Г-20 се включиха в спешен конферентен разговор днeс, за да обсъдят последствията от пандемията върху глобалната икономика и да разработят съвместната си реакция, предава Bloomberg.

„Трябва да консолидираме усилията си за ограничаването на вируса, поддържането на здравните системи и разработването на лекарства и ваксини“, заяви японският финансов министър Таро Асо пред репортери след разговора. „Страните трябва да изпълняват необходимите фискални мерки“, добави той.  

Въздействието на вируса върху веригите за доставка и потребителското търсене вероятно ще тласне световната икономика към рецесия тази година. Правителствата в целия свят предприеха действия за забавяне на разпространението на пандемията, включително строги национални карантини.  

"Г-20 ще се стреми да финализира своя план за действие на следващата виртуална среща през пролетта", заяви финансовият министър на Южна Африка.

Още по темата

"Сред точките от дневния ред е координация в отговора на ситуацията от институции като Международния валутен фонд и Световната банка", добави той, като отправи искане за по-голяма подкрепа за страните с ниски доходи, особено в Субсахарска Африка.

Според него, „когато въздействието на тази пандемия ги засегне, тези страни може да не са готови“ и подкрепата на Г-20 е ключова за тях. 

Координацията между страните от Г-20 беше от съществено значение за действия за стабилизиране на световната икономика по време на финансовата криза, която започна през 2008 г. 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света