Централната банка на Австралия намали основния си лихвен процент до 0,25%

В допълнителна програма правителството на Австралия ще инвестира до 15 милиарда долара в подкрепа на малкия бизнес

Снимка: Mark Graham/Bloomberg Снимка: Mark Graham/Bloomberg

Централната банка на Австралия намали основния си лихвен процент до 0,25% и се насочи към тригодишните държавни облигации, за да подкрепи икономиката на страната, която се е отправила към първата си рецесия от почти 30 години насам, информира Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Ръководството на институцията проведе извънредно заседание в четвъртък, на което освен понижението на лихвите беше обявена цел за доходността по 3-годишните австралийски държавни облигации от около 0,25%. Институцията ще обявява намеренията си за закупуване на дългове в 11:15 ч. местно време всеки ден, за да "адресира дислокациите на пазара". Също така Австралийската централна банка ще влее поне 90 млрд. австралийски долара (50 млрд. щатски долара) в банковата система в подкрепа на кредитирането на малки и средни предприятия

„Различните елементи на този пакет се подсилват взаимно,  ще помогнат за намаляване на разходите за финансиране в цялата икономика и ще подкрепят предоставянето на кредити, особено за малкия и средния бизнес“, каза управителят Филип Лоу.

В допълнителна програма правителството на Австралия ще инвестира до 15 милиарда долара, за да позволи на по-малките кредитори да подкрепят потребителите си и по-малкия бизнес по време на епидемията от коронавирус, се казва в изявление от Министерството на финансите. Премиерът Скот Морисън разработва пакет за последващи разходи за разширяване на програмата от 17,6 милиарда австрийски долара, обявена през миналата седмица. Комбинираният фискално-паричен стимул цели да задържи фирмите отворени и служителите на работните им места.

Основният индекс на австралийската борса се понижи с 3.4% по време на сесията в сряда, като изтри по-ранния си ръст от 2%. Австралийският долар поевтиня до най-ниското си ниво от 17 години спрямо американския долар ден по-рано.

Междувременно австралийският премиер Скот Морисън постави граница на потребителското поведение на гражданите на Австралия. След като тоалетната хартия, варивата и дезинфектантите свършваха за дни, в сряда той призова всичски да спрат да пазаруват в такива големи количества. „Не е подходящо, не помага на никого и това е едно от най-големите разочарования в австралийското поведение по време на криза, което преживях. Натрупването не представлява това, което сме като народ“, посочи той.

Още по темата

За първи път в своята история Канбера издаде забрана за пътувания в чужбина във вторник. Националният съвет по сигурността не конкретизира колко ще  продължи забраната. Австралийците, които все още бяха в чужбина, трябваше да се върнат незабавно.

Почти по същото време правителството на града държава Сингапур нареди на всички свои студенти да се върнат от чужбина. То ще осигури полети за това през следващите няколко дни.

Сингапурски студенти посещават университети главно в Америка, Великобритания и Австралия. От уикенда всеки новодошъл в Австралия трябваше да се постави под карантина в продължение на 14 дни. Морисън предупреди, че по-нататъшната изолация на страната ще има "доста сериозни икономически последици". Правителството забрани всички събития с повече от сто участници.

Още по темата

„Каквито и мерки да предприемем, те няма да бъдат насрочени за две седмици", заяви премиерът.  Поради тази причина в Австралия няма да бъдат затваряни училища.

„Има обществен национален интерес да се поддържат отворени училищата“, заяви Морисън. Също така приблизително 20 хил. чуждестранни студенти - медицински сестри, трябва да се включат в работата в болниците.

Последни новини
Още от Новини от света