На Гърция й предстоят нови трудности след тежките години заради коронавируса

Туристическият сектор генерира над една пета от БВП на страната, а сега ще се сблъска със серизони предизвикателства

Снимка: Milos Bicanski Снимка: Milos Bicanski

Гърция едва наскоро излезе от продължилата десетилетие криза, която коства четвърт от брутния вътрешен продукт на страната, но натежлият над туристическия сектор коронавирус носи нова заплаха за започналото възстановяване, пише Bloomberg.

Туризмът генерира една пета от БВП на Гърция и над една четвърт от работните места в страната, по данни на базирания в Лондон Световен съвет за пътуване и туризъм. Това прави Гърция втората най-изложена на шокове в сектора страна в Европейския съюз след Кипър, което означава, че и предстоят нови трудности след тежките години.

Атина вече разпореди затварянето на сезонните места за настаняване, което включва над половината от хотелите. След като множество хора се появиха по бреговете в необичайно топлата минала неделя, правителството нареди и затварянето на плажовете.

“Хотелът ни беше резервиран напълно, но над половината от резервациите изобщо не се появиха и се очаква да стане още по-лошо”, заяви собственик на хотел с 25 стаи в Атина. “Хората са изплашени”, добави той.

Гърция има 352 потвърдени случая на заразени с коронавирус и докладва за 4 смъртни случая. Правителството затвори всички училища и университети до 24 март и отмени парадите за деня на независимостта следващата седмица. Атина обави първите мерки миналата седмица, които са насочени към икономическото отражение за компаниите, а родителите ще могат да използват специална платена отпуска, докато училищата в страната са затворени.

“Следим резервациите и отменените такива час за час”, заяви Александрос Василикос, президент на Гръцката хотелиерска камара.

Гръцките хотели са генерирали приходи от 8.7 млрд. евро през 2019 г., ръст с над 7% на годишна база според данните на камарата. Броят на чужестранните туристи в страната се повиши до 31.3 млн. души през 2019 г., което е над 3 пъти повече от населението на Гърция, а те са похарчили 18.2 млрд. евро през миналата година.

Според Василикос туризмът няма да е единственият засегнат сектор в Гърция. Той обаче приова правителството за приоритетни мерки към него, тъй като, ако секторът се срине “последиците ще се усетят от счетоводителя в Родос до водопроводчика в Атина”.

Пандемията се появи в деликатни времена за Гърция. Въпреки че гърците се възползваха от по-ниските разходи по заемите, които по-рано достигаха рекордни нива, икономиката все още не се е съвзела.

Правителството прогнозира растеж от 2.8% за 2020 г., но сега икономистите смятат, че експанзията няма да надвиши 2% в позитивния сценарий. Растежът може да се свие до 0.9% в зависимост от продължителността на пандемията, заявиха анализатори в базираната в Атина Alpha Bank.

Премиерът Кириакос Мицотакис отправи призив към европейските си партньори миналата седмица разходите за справяне с коронавируса да бъдат изключени от бюджетните калкулации. Гърция е под мониторингова програма, след като излезе от спасителната си програма през август 2018 г. и се съгласи за годишен излишък от 3.5% от БВП до 2022 г. Сега правителството иска да понижи целта, за да има повече фискално пространство, за да се справи с последиците от пандемията.

Още по темата

Критично за гръцките хотелиери е осигуряването на достатъчно ликвидност. “За момента искаме мерки, които да поддържат паричните ни потоци и да ни помогнат да защитим работните места”, заяви Василикос. По негови думи по-голямата част от гръцките хотели са здрави бизнеси и не трябва да бъдат оставяни сами в ситуация, което е отвъд техния контрол.

Изискванията за мерки включват отлагане на данъчните и осигурителните задължения поне до края на май, предоставяне на държавни гаранции за хотели, така че те да могат да заемат пари, и замразяване на вноските по кредитите към банките.

 

Последни новини
Още от Новини от света