Германия също затваря границите си в опит да спре разпространението на вируса

Само границите с Холандия и Белгия засега не са засегнати

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германия e поредната страна, която затваря границите си в опит да спре разпространението на коронавируса, предава BBC. 

Границите й с Франция, Австрия и Швейцария бяха затворени днес сутринта, с изключение на търговския трафик. 

Франция обмисля по-строги ограничения, тъй като ситуацията се "влошава бързо".

Последните данни на Световната здравна организация (СЗО) сочат 164 хил. потвърдени случаи на заразени и 6 470 смъртни случая по целия свят. От организацията миналата седмица заявиха, че Европа вече е "епицентър" на вируса и призова правителствата да действат бързо, за да контролират разпространението на Covid-19. 

Германия се опита да се противопостави на затварянето на границите си, за да запази Шенгенското споразумение за свободно пътуване между европейските държави, но трафикът, пресичащ границите с трите съседи, а също и Люксембург, вече ще бъде ограничен.

Целта е да се спре разпространението на вируса, но и да се ограничи трансграничното пазаруване, повлияно от паниката, съобщават германските медии. 

Само границите с Холандия и Белгия засега не са засегнати. 

Училищата в Германия бяха затворени днес, а Берлин през уикенда затвори всички клубове, барове и фитнес центрове. Големите събирания в цялата страна са забранени. 

Германският туристически гигант TUI заяви, че прекратява повечето си операции и поиска държавна помощ. 

В момента Германия има близо 5000 потвърдени случаи на коронавирус и 12 смъртни случая. 

Междувременно външният министър Хайко Маас отговори на предположения, че президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да закупи изключителен достъп до потенциална ваксина, разработена от германска биотехнологична фирма, като заяви: „Не можем да позволим на другите да търсят изключителни резултати“. 

Какви са ограниченията в другите страни?

Съседите на Германия като Полша, Чехия и Дания вече затвориха границите или са въвели строги ограничения. В много други страни също има много ограничения за пътуване.

Испания и Португалия се споразумяха да ограничат пътуването през тяхната обща граница, позволявайки да преминават само стоки и работници.

Испания наложи частично блокиране на своите 47 милиона жители в събота, като част от 15-дневно извънредно положение. На хората е забранено да напускат дома си, с изключение на закупуването на основни консумативи и лекарства или за да отидат на работа.

Франция обмисля да последва Италия и Испания и да нареди на хората да останат по домовете си. Кафенета, ресторанти, кина и повечето магазини вече са затворени.

Последни новини
Още от Новини от света