Европейските акции пропаднат до най-ниските си нива от 2012 г.

Действията на Фед не успокоиха пазарите

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции се сринаха до най-ниските си нива от повече от 7 години, след като страха за икономическите щети от разпространението на коронавируса нарасна въпреки действията на Федералния резерв, съобщава Bloomberg.

Индексът Stoxx Europe 600 пада с 9.1% - до най-ниското си ниво от 2012 г. Бенчмаркът загуби 18% от стойността си миналата седмица в най-лошата си седмица от финансовата криза през 2008 г.

Докато Фед в неделя намали основния лихвен процент до почти нула, а други централни банки засилиха усилията си за стабилизиране на капиталовите пазари, инвеститорите остават загрижени за задаващия се икономически спад заради вируса.

„Инвеститорите искат да видят в действие фискалната политика“, коментира Улрих Урбан от Joh Berenberg Gossler & Co.

Индустриалното производство в Китай падна с 13.5% през януари и февруари спрямо година по-рано, а продажбите на дребно се свлякоха с 20.5%, тъй като коронавирусът затвори фабрики, магазини и ресторанти в цялата страна.

Още по темата

Групата от Г-7 ще проведе спешен конферентен разговор, а министрите на финансите на еврозоната ще се срещнат в Брюксел, за да вземат решение за действията си в сегашната ситуация.

Борсите в Европа са оцветени в ярко червено около обяд българско време. Лондонският бенчмарк FTSE 100 изтрива 6.42% от стойността си, германският DAX потъва със 7.54%. Френският и испанският основен показател регистрират съответно спад от 8.78% и 9.65%.

Последни новини
Още от Новини от света