Сърбия отменя предизборните митинги заради коронавируса

Сърбите ще гласуват на парламентарни избори през април

Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сърбия отмени събитията, свързани с парламентарните избори, насрочени за 26 април, съобщава Bloomberg. С това тя стана втората източноевропейска държава, която преминава към подобни мерки в опит да овладее разпространението на коронавируса.

Президентът Александър Вучич обяви, че неговата “Прогресивна партия” ще отмени митингите, за да избегне опасността от увеличаване на броя на заразените с коронавирус, които се удвоиха за една нощ в страната до 12 души.

Според Вучич обаче коронавирусът не е причина за отмяна на изборите в страната.

“Ако ситуацията се влоши, изборите може да бъдат отложени, но с две, три седмици”, посочи президентът пред репортери в Белград. Този уикенд той ще обсъди с германския канцлер Ангела Меркел възможностите за финансова помощ от Европейския съюз за Сърбия.

Още по темата

Андрей Дуда, полският колега на Вучич, също отмени всички митинги преди президентските избори на 10-ти март, на които той се кандидатира за втори мандат.

Полша, която потвърди 25 случая на коронавирус, също забрани големи социални събития и затвори кина, музеи и други културни обекти, следвайки подобни мерки от други страни в региона, включително Чехия и Румъния.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света