Централни банки потвърждават готовността си за мерки срещу рисковете от коронавируса

В понеделник вечер ЕЦБ се присъедини към Фед и централните банки на Англия и Япония, обещавайки целенасочени действия

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард се присъедини към ръководителите на централни банки, които обещаха навременни мерки в случай на необходимост за преодоляване на икономическите щети от разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

В изявление Лагард заяви, че разпостранението е “бързоразвиваща се ситуация, която създава рискове за икономическите перспективи и функционирането на финансовите пазари”.

Изявлението на Лагард последва тези на гуверньора на Федералния резерв от петък, както и на ръководителите на Японската централна банка и на Английската централна банка от понеделник.

“Имаме готовност да предприемем подходящи и целенасочени мерки в случай на необходимост, съизмерими с основните рискове”, посочи Лагард.

Още по темата

Коментарът на Лагард преди следващото заседание на ЕЦБ, което предстои след малко повече от седмица, отразява нарастващата загриженост, че коронавирусът може допълнително да натежи на икономиката на еврозоната, която вече беше засегната от производствена рецесия и изправена пред рискове от търговските напрежения на фона на споровете между САЩ и Китай и Brexit.

Финансовите министри от Г-7 ще проведат конферентен разговор във вторник, в който ще обсъдят икономическата заплаха от коронавируса.

Междувременно гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви, че банката е готова да предприеме всички необходими мерки, за да помогне на британската икономика на фона на разпространението на коронавируса. 

Комитетът по паричната политика на централната банка „оценява икономическите въздействия и обмисля намеса при различните възможни сценарии", заяви Карни във вторник. 

Последни новини
Още от Новини от света