Германската производителност на труда се повишава до рекордни нива

Работната ефективност в най-голямата европейска икономика е скочила с 0,6% за 2019 г. Средният брой изработени часове на глава от населението обаче намалява

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германските служители са работили 62,7 милиарда часа през миналата година. Този нов рекорд е отчетен от от Института за трудов пазар и професионални изследвания в страната (IAB), пише Die Zeit.

Ръстът е с 0,6% в спрямо предходната година и представлява най-високото ниво от 1991 г. насам, от когато всъщност се записват самите данни.

„Имаше още един рекорд в обема на работа през 2019 г., който беше постигнат въпреки факта, че средният брой отработени часове на глава от населението намаля в резултат на икономическия спад“, казва Енцо Вебер, ръководител на изследователския отдел на IAB „Прогнози и макроикономически анализи“.

"Така се упражнява много по-малко извънреден труд и особено при временната заетост и в промишлеността бяха елиминирани работните места на дълъг работен ден“, допълва той.

Основната причина за нарастващата производителност на труда е увеличението на заетостта с 0,9% до около 45,3 милиона души. Всеки служител в Германия е работил средно 1386 часа през 2019 г.

Последни новини
Още от Новини от света