Великобритания и ЕС започват тежки търговски преговори след Brexit

Според запознати източници разговорите може да приключат съвсем скоро заради липса на отстъпки

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Великобритания и Европейския съюз ще започнат преговорите за бъдещо търговско споразумение в понеделник на фона на опасенията, че разговорите може да се разпаднат само след седмици, съобщава Bloomberg.

Лондон и Брюксел вече имат спорове по няколко ключови въпроса – включително относно държавната помощ, за която блокът настоява Кралството да продължи да се придържа към правилата на ЕС дори след раздялата помежду им.

Изказвания на британския премиер Борис Джонсън също породиха опасения сред европейските власти, че той може да се откаже от ангажиментите за избягване на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, с което би се подкопало доверието между двете страни.

Още по темата

Ако преговорите пропаднат, Великобритания ще напусне единния пазар на блока и митническия съюз без специално договорени условия в края на тази година. Това би заплашило със сериозни нарушения търговията и би значело дългосрочни икономически щети, като същевременно ще засегне милионите хора, които живеят и работят в Кралството и ЕС и пътуват регулярно между Великобритания и страна членка на блока.

Около 100 са британските служители, които ще участват в преговорите в Брюксел. По-рано Джонсън, който вече отхвърли възможността за удължаване на преговорите след 31 декември тази година, заяви, че ще се оттегли от разговорите в случай, че няма постигнато споразумение до юни. Ако това се случи, Великобритания ще започне да търгува с ЕС според условията на Световната търговска организация в края на годината, което ще върне митата и квотите за бизнеса.

Според трима запознати източници критичният момент може да настъпи още преди юни в случай, че никоя от двете страни не е готова да направи отстъпки още в първите кръгове на преговорите.

Последни новини
Още от Новини от света