Европейски концерни инвестират милиарди в намаляването на въглеродните емисии

Около 59 млрд. евро са били отделени за нисковъглеродни технологии, 65 млрд. евро за изследвания и разработки

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Около 900 европейски компании, листнати на борсата, са реализирали инвестиции в размер на 124 милиарда евро през 2019 г. във връзка с намаляването на въглеродните емисии. До този извод е достигнала нестопанската организация CDP (Carbon Disclosure Project). Около 59 милиарда евро са били отделени за нисковъглеродни технологии, 65 милиарда евро за изследвания и разработки.

Германски компании са изразходили най-много средства за трансформацията. Отчетените инвестиции от страна на 69 германски компании възлизат на 44,4 милиарда евро - дял от около 36%. Испания (37,9 млрд. евро) и Италия (24,3 млрд. евро) заемат съответно второ и трето място сред европейските страни.

Концерни от Великобритания, където тази година ще се проведе Световната конференция за климата, заемат шеста позиция след Франция (6,0 милиарда) и Дания (4,5 милиарда) с инвестиции от 4,0 милиарда

Според твърденията на авторите на изследването това се дължи преди всичко на факта, че повече компании от сектора на услугите с по-ниски нива на емисиите са базирани във Великобритания, отколкото в Германия, например.

Още по темата

Фирмите инвестират предимно във възобновяеми енергийни източници

"Този доклад показва, че някои страни приемат прехода сериозно", заяви европейският директор на CDP Стивън Тебе. Отчетените за 2019 г. инвестиции в посока намаляване на въглеродните емисии вероятно са довели до спестяване на 2,4 гигатона еквивалент на въглероден диоксид в дългосрочен план.

Според доклада около девет десети от отчетените вложения са осъществени в сферата транспорта, енергетиката и суровините; особено за възобновяеми енергийни източници или електрически превозни средства.

Според CDP 882 компании - включително германски като Adidas, BASF, BMW, Deutsche Bahn, E.on, Hochtief, SAP и Volkswagen, биха играли изключително важна роля за това дали ЕС може да постигне целите си в областта на климата. За постигането им разходите трябва да бъдат усвоени.

В абсолютен брой инвестициите трябва да бъдат увеличени от 59 на 122 милиарда евро на годишна база.

От икономическа гледна точка това очевидно има смисъл, казва Тебе. Компаниите оценяват бизнес перспективите в разработването на нисковъглеродни продукти и услуги на над 1,2 трилиона евро. Тази стойност е шест пъти по-висока спрямо свързаните с това инвестиции.

Последни новини
Още от Новини от света