САЩ и Китай - затишие пред буря?

Съревнованието между двете държави изисква фундаментално преосмисляне на подхода към глобалните инвестиции

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Финансовите пазари приветстваха примирието от миналия месец в продължителната търговска война между Вашингтон и Пекин. Само че „първата фаза“ на сделката не бива да заблуждава никого. Чрез игнорирането на съществени американски оплаквания, включително слабата защита на интелектуалната собственост в Китай, принудителния трансфер на технологии и широко разпространените държавни субсидии, примирието просто подчертава трудността за съгласуване на две коренно противоположни системи, пише за Financial Times Диана Чойлева, главен икономист на Enodo Economics в Лондон, предава Investor.bg.

Това всеобхватно състезание за надмощие между двете държави изисква фундаментално преосмисляне на подхода към глобалните инвестиции. Два въпроса се открояват: кой икономически и политически модел предлага по-висока възвръщаемост и къде основните активи ще бъдат по-сигурни.

Още по темата

Подходът на Китай към епидемията от коронавирус само ускорява това „голямо отделяне“ между действащата суперсила и надигащият се неин конкурент. Бавната реакция на местните служители, очевидно вцепенени от предоставянето на лоши новини на техните всемогъщи шефове в Пекин, подчерта недостатъците на автократичния режим, който е обсебен от стабилността.

Чуждестранните компании ще бъдат разбираемо изкушени да се присъединят към онези, които вече преместиха производството си в страни като Виетнам и Мексико заради американските мита и нарастващите разходи в Китай. В отговор Пекин може да се очаква да удвои усилията си да стане по-самодостатъчен, ако не и доминиращ, в група от високотехнологични сектори, като изкуствения интелект, които държат ключа към бъдещия растеж.

Още от анализа прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света