Бундесбанк: Коронавирусът вероятно ще засегне растежа на германската икономика

Все още обаче точното отражение на заразата не е ясно, коментира Йенс Вайдман

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Растежът на най-голямата европейска икономика почти сигурно ще бъде засегнат от коронавируса, въпреки че все още не е ясно с колко, заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман, цитиран от Bloomberg.

„Множеството неясноти, свързани с търговията, продължават да заплашват експортно ориентираните германски компании, а разпространението на коронавируса представлява допълнителен икономически риск“, заяви Вайдман в петък.

„Въз основа на настоящата информация очаквам този риск да се материализира до известна степен“, допълни Вайдман, който също е член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Според него икономическия растеж на Германия ще се понижи през тази година спрямо очакванията от декември, когато Бундесбанк прогнозира растеж на германската икономика от 0.6%.

Още по темата

Седмицата беше напрегната за еврозоната, след като нарастващите случаи на заразени с коронавирус в Италия и разпространението на заразата в други европейски страни предизвикаха спекулации колко голяма е заплахата за икономиката на региона. Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в четвъртък, че разпространението на заразата все още не изисква промяна в паричната политика, като добави, че служителите на институцията наблюдават ситуацията „много внимателно.

Германия е особено уязвима от трусове в търговията и веригите на доставки, а редица компании вече съобщиха за проблеми при изпълнението на бизнес целите им в Китай. Случаите на заразени с вируса започват да нарастват и в Германия, като над 1000 души в страната вече са поставени под карантина.

 

Последни новини
Още от Новини от света