Армия от 100 000 китайски патици е готова да замине за Пакистан

Това е метод за справяне с рояците от пустинни скакалци, които унищожават важни култури

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайски патешки взводове чакат да бъдат разположени в съседен Пакистан, за да се борят срещу рояк от вредители, които се хранят с култури и застрашават регионалната хранителна промишленост, предаде Bloomberg.

Очаква се най-малко 100 000 патици да бъдат изпратени в Пакистан още през втората половина на тази година за борба с огнището на пустинните скакалци, казва Лу Лиджъ, старши изследовател от Академията за селскостопански науки в Джъдзян. Патиците са "биологични оръжия" и могат да бъдат по-ефективни от пестицидите, каза Лу, който отговаря за проекта, организиран от неговата академия в тандем с университет в Пакистан.

„Една патица е в състояние да изяде повече от 200 скакалци на ден“, казва Лу в телефонно интервю, позовавайки се на резултати от експерименти за тестване на патиците.

Патиците първо ще се пуснат в Западен Китай.

Рояците пустинни скакалци се разпространяват от Източна Африка до Южна Азия, унищожавайки посевите и пасищата бързо. Чумата от вредители, заедно с несезонния дъжд и бичът от нискокачествени семена, засегна основните култури в най-големите производителни области на Пакистан, а това тежи на нейната вече нестабилна икономика. Рояците се разпространиха и в Индия.

Това ще бъде от решаващо значение за Китай, който споделя сухопътна граница с Пакистан и Индия, за да предотврати нашествие. Китай обаче има някакъв щит под формата на Хималаите, които стоят като бариера между Индийския субконтинент и Тибетското плато.

Група китайски земеделски експерти посетиха Пакистан тази седмица, за да помогнат за овладяване на огнищата на скакалци, докато рояците се движат на Изток, според доклад, публикуван на уебсайта на генералното консулство на Китай в Карачи. Член на работната група за контрол на скакалците на китайското правителство заяви пред агенция Синхуа, че има съмнение, че патиците ще успеят да разрешат такава мащабна епидемия, подчертавайки, че патешката армия не е официална държавна инициатива.

В друга необичайна тактика правителството на Пакистан призова своите граждани също да ядат скакалци. Хората трябва да се възползват от ситуацията и да правят на скара скакалците или да си направят къри, според местния вестник.

Още по темата

За да прецените колко сериозна може да бъде атаката на скакалци, погледнете към Африка. Цената за борба с пустинните скакалци в източната част на континента се е удвоила до 128 милиона долара, като всеки ден са засегнати и още страни, заяви Организацията към ООН за храни и земеделие. Ситуацията остава изключително тревожна в Африканския рог, има значително движение на рояците над Арабския полуостров, достигнало и двете страни на Персийския залив, казва ФАО в последния си доклад за наблюдение на скакалците.

Последни новини
Още от Новини от света