Moody’s: Продажбите на автомобили ще се свият до ново дъно през 2020 г.

Международната рейтингова агенция очаква общите продажби да се свият с 2.5% през тази година

Снимка: Anthony Lanzilote Снимка: Anthony Lanzilote

Глобалните продажби на автомобили ще се свият до ново дъно тази година на фона на разрастващата се криза около коронавируса, която намалява търсенето и засяга веригите на доставка на производителите, съобщава MarketWatch. Прогнозата помрачава допълнително перспективите пред автомобилния сектор, който вече се сблъсква с проблеми заради забавения икономически растеж.

Moody’s заяви в сряда, че понижава прогнозите си за глобалните продажби на автомобили през 2020 г. Международната рейтингова агенция очаква общите продажби да се свият с 2.5% вместо с предходните 0.9%, като най-силно да бъде засегнат китайският пазар.

„Очакваме продажбите бавно да се възстановяват през 2021 г. с ръст от 1.5%. Прогнозите ни за сектора остават негативни“, посочиха анализатори на Moody’s в своя бележка.

Още по темата

Коронавирусът има сериозно въздействие върху Китай, най-големият пазар на автомобили в световен мащаб, който вече беше засегнат от икономическото забавяне и търговските напрежения със САЩ.

Китайската асоциация на автомобилните производители очаква 10-процентен спад на продажбите през първата половина на годината и 5-процентен за цялата година. Голяма част от фабриките в Китай остават затворени до средата на март, което може да доведе до понижение с 1.7 млн. броя на произведените в страната превозни средства, сочи януарски доклад на IHS Markit.

Moody’s посочи, че очаква продажбите на автомобили в Китай да се свият с 2.9% през тази година вместо предишните прогнози за ръст от 1%.

 

Последни новини
Още от Новини от света