Гърция се нуждае от повече реформи, за да се справи с рисковете

Заздравяването на банковия сектор е едно от най-големите предизвикателства пред страната

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Гърция се изправя пред сериозни предизвикателства заради слабия банков сектор, високата безработица, високите нива на публичния дълг и неблагоприятната среда за чуждестранни инвестиции, предупреди Европейската комисия.

„Натрупаните дисбаланси ще изискват допълнителни усилия за реформи в идните години“, заяви Комисията. След като 10-годишната дългова криза понижи икономическото производство на Гърция с 25%, страната се нуждае от бързи реформи, за да може да се върне към предкризисните нива.

Заздравяването на банковия сектор е едно от най-големите предизвикателства пред Гърция, тъй като необслужваните заеми на гръцките кредитори надхвърлиха 107 млрд. евро през март 2016 г. Към момента сумата е понижена до 71 млрд. евро, но нивото на „лошите“ кредити остава един от най-големите икономически проблеми за Гърция.

„Бъдещата нормализация на финансовия сектор е ключово изискване за устойчив растеж“, посочи ЕК.

Още по темата

Високият дълг

Европейските власти също са притеснени относно високия правителствен дълг на Гърция, въпреки че очакват той да се свие до 169.3% от БВП през 2020 г. от 175-те процента от БВП миналата година. Комисията отбелязва, че за да продължи намаляването на съотношението на дълга към БВП, е важно да се проведат реформи в пенсионната и здравната система, както и подобренията в бюджетния процес да продължат да се прилагат.

Насърчаване на инвестициите също би помогнало на гръцката икономика. Гръцкото правителство се опитва да привлече нови, но процесът отнема време.

През 2018 г. делът на инвестициите БВП беше 11.1% от БВП, докато през 2007 г. делът им достигаше 25%.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света