Пандемия може да струва 1 трлн. долара на глобалната икономика

Разпространението на коронавируса вече притесни инвеститорите

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Перспективата, че разпространението на коронавируса може да се превърне в първата наистина разрушителна пандемия в ерата на глобализацията подновява съмненията относно стабилността на световната икономика, пише Bloomberg.

На фона на смъртните случаи, които достигнаха 3 хил. и нарастващия брой на заразените – вече над 80 хил., някои икономисти започнаха да изчисляват какво би струвало разпространението на заразата на икономиката.

Представители на Oxford Economics смятат, че международната здравна криза може да бъде достатъчна, за да изтрие над 1 трлн. долара от глобалния брутен вътрешен продукт. Това би била икономическата цена при ръст на служителите, нямащи достъп до работните си места заради карантина, понижената продуктивност, намаляващи пътувания и нарушения във веригите на доставки, които биха понижили търговските обеми и бъдещите инвестиции.

Коронавирусът понижу S&P 500 с 3% в понеделник. Графика: Bloomberg

Разпространението на коронавируса вече притесни инвеститорите, като S&P отбеляза 3-процентен спад на Wall Street в понеделник – най-значителното му понижение от февруари 2018 г.

За момента централните банкери и правителствата продължават да смятат, че заразата няма да нанесе значителни щети на глобалната икономика и тя вероятно ще се възстанови скоро след отшумяването ѝ. 

Международния валутен фонд понижи прогнозата си за глобалния растеж през 2020 г. от 3.3% само с 0.1% заради коронавируса. 

Ръководителят на Международната здравна организация обяви, че коронавирусът е „дълбоко тревожен“, като поясни, че все още не е пандемия.

Северните региони на Италия, блокирани заради коронавируса, имат голям дял в БВП на страната. Графика: Bloomberg

Все пак продължителното преустановяване на работата в китайските фабрики и разпространението на вируса в Южна Корея, Иран и северната индустриална зона на Италия, доведоха до все повече смъртни случаи и неуредици. Вирусът рискува да насочи Италия към рецесия, което ще засегне и останалата част на Европа. 

Последни новини
Още от Новини от света