Франция предупреди Великобритания да не изнудва ЕС за търговска сделка

Няма да подпишем лошо споразумение, заяви френският министър по европейските въпроси

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Франция предупреди британския премиер Борис Джонсън да не изнудва Европейския съюз (ЕС), за да си осигури търговско споразумение, докато страните членки на блока подготвят финалните си преговорни позиции, което ще позволи разговорите да започнат следващата седмица, пише Bloomberg.

Министри от националните правителства на 27-те страни членки ще се срещнат във вторник в Брюксел, където се очаква да подпишат мандата на преговорния екип на ЕС, посочи запознат източник. Той добави, че тъй като Франция настоява ЕС да заеме по-строга линия към Великобритания, има вероятност документът да не бъде готов.

Още по темата

Амели дьо Моншален, френският министър по европейските въпроси, е сред представителите, които трябва да одобрят мандата във вторник. Тя използва Twitter, за да отправи предупреждението си към Великобритания, която се раздели с ЕС на 31 януари.

„Само защото Борис Джонсън иска споразумение на всяка цена (до 31 декември), не означава, че ще бъде подписано лошо за Франция споразумение под натиска на изнудване или на ограниченото време“, заяви тя.

Говорителят на Джонсън опроверга в понеделник коментарите, че Великобритания се опитва да изнудва Франция.

Въпреки че ЕС остана като цяло единен по време на преговорите за напускането на Кралството, Лондон е наясно, че може да се възползва от всяко разделение в блока.

През уикенда британското правителство коментира времето, което е необходимо 27-те страни членки на ЕС да постигнат съгласие за единната си позиция, като офисът на Джонсън обвини блока, че е „засегнат от нерешителност и забавяне поради конкуриращите се интереси на неговите страни членки“.

 

Последни новини
Още от Новини от света