Шефът на Ryanair иска профилиране на мюсюлманите на летищата

Главният изпълнителен директор на компанията посочи, че заплахата от тероризъм идва от мъже с мюсюлмански убеждения

Майкъл О'Лири. Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg Майкъл О'Лири. Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Мюсюлманските мъже трябва да бъдат профилирани и да има допълнителни проверки на летищата, защото „оттам идва заплахата“, заяви в интервю за „Таймс“ главният изпълнителен директор на Ryanair Holdings Майкъл О’Лиъри, предаде Bloomberg.

Съгласно такива указания за профилиране, пътниците, които биха били отбелязани като потенциална заплаха за тероризъм, „обикновено са мъже с мюсюлмански убеждения“, съобщава О’Лиъри и добавя, че повечето мерки за сигурност на летището са „напълно нерелевантни“.

„Кои са атентаторите? Те ще са сами мъже, които пътуват без придружител... Не можете да кажете неща, защото това е расизъм, но обикновено това са мъже с мюсюлманско убеждение. Преди 30 години това бяха ирландците. Ако оттам идва заплахата, справете се със заплахата “, казва той.

Говорителят на Мюсюлманския съвет на Великобритания обвини О'Лиъри, че прави дискриминационни забележки, като изрази разочарование, че „главният изпълнителен директор на голяма авиокомпания би искал толкова нагло да дискриминира клиентите си“.

Ryanair оспори написаното в Times.

„Заглавието във вестника е просто неточно“, заяви авиокомпанията в изявление. „Не бяха отправени призиви за допълнителни проверки на никоя група или лица. Майкъл призовава само за по-ефективни проверки на летищната сигурност, които ще премахнат голяма част от ненужните опашки за всички пътници", се казва в съобщението. 

Още по темата

Компанията заяви, че O'Лиъри „се извинява искрено за причиненото неудобство“.

Последни новини
Още от Новини от света