Компаниите имат нов източник на натиск за опазване на климата – служителите

Ангажираност към екологията е сред водещите изисквания за привличане и задържане на кадри, твърдят представители на бизнеса

Снимка: Jim Young/Bloomberg Снимка: Jim Young/Bloomberg

Инвеститорите и потребителите не са единствените, които притискат големите компании да обърнат внимание на климатичните промени – служителите също го правят, пише The Wall Street Journal.

Големи компании от Walmart до Microsoft заявиха, че поемането на конкретните ангажименти за ограничаване на емисиите на парникови газове и закупуване на зелена енергия стават все по-важни за привличането и задържането на нови служители, особено по-млади.

Казусът е особено изразен в технологичната индустрия, където конкуренцията за квалифицирани кадри е остра, а някои служители прибягват до демонстрации, за да накарат работодателите си да действат.

В Amazon група, наречена Amazon Employees for Climate Justice, написа отворено писмо тази година, призовавайки компанията да постави краен срок, в който 100% от електричеството, което използва, ще бъде от възобновяеми източници. Подписано от няколко хиляди служители, писмото призовава Amazon да направи поръчка и за 20 хил. електрически вана.

Няколко месеца по-късно Amazon обеща, че 100% от електричеството, което използва, ще е възобновяемо до 2030 г. и направи най-голямата поръчка на електрически превозни средства за доставка в историята до момента. Amazon обаче посочи, че „работата по плана е продължила няколко години и не е в резултат на критиките“.

Още по темата

Microsoft и Alphabet също направиха обещания по отношение опазването на климата през последните месеци, след като служители настояха за повече мерки.

„Служителите показват силата си и компаниите са достатъчно умни да осъзнаят, че страната на обществото, борещо се за опазването на околната среда, е правилната в това предизвикателство за бизнеса“, заяви Мат Роджърс, съосновател на Nest.

Четири от пет компании очакват нарастване на активизма на служителите по отношение на климатичните промени, сочи скорошно проучване на Herbert Smith Freehills LLP, в което са участвали 375 ръководители на глобални дружества.

По-рано тази година HP обеща да намали директните емисии с 25% до 2025 г., като делът на електроенергия, която използва от възобновяеми източници, да е 40% всяка година.

Компаниите обаче не винаги са способни да успокоят климатичните активисти сред служителите си. Amazon Employees for Climate Justice наскоро посочиха, че ще продължат да оказват натиск върху гиганта за повече действия.

Според говорителя на компанията твърденията на служители срещу нея нарушават политиките ѝ. Amazon “няма да позволи служители публично да омаловажават или да представят неверни данни за компанията и работата на колегите им, които разработват нови решения за тези трудни проблеми“, заяви той.

Американският бизнес, поведен от технологичната индустрия, беше агресивен през последните години, увеличавайки дела на електричеството, което използва от възобновяеми източници. Миналата година компаниите са подписали споразумения за рекордните 9.3 гигавата възобновяема енергия според данни на Алиансът на купувачите на възобновяема енергия което е близо половината от средното търсене в енергийната мрежа от щата Ню Йорк.

За втора поредна година най-големите купувачи са Facebook, Amazon, Microsoft и Google.

Последни новини
Още от Новини от света