Уорън Бъфет запази мълчание в писмото до инвеститорите

Милиардерът не спомена за изборите в САЩ и за Тръмп в годишното си обръщение

Уорън Бъфет. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg Уорън Бъфет. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Уорън Бъфет остана встрани от политическата борба в годишното си писмо до инвеститорите, предаде Bloomberg.

В писмото, публикувано в събота, милиардерът не спомена думите „избори“, „Тръмп“ или който и да е демократ, който се кандидатира за президент.

Бъфет стъпва внимателно през годините, тъй като САЩ става по-политически поляризиран. Годишното му писмо през 2019 г. се фокусира върху цялостния просперитет в САЩ.

Известно е, че Бъфет провежда кампания за кандидати, включително и за демократа Хилъри Клинтън на президентските избори през 2016 г. Той обаче наскоро каза, че предпочита да не използва позицията си, за да пропагандира своите политически възгледи - или, обратно, да налага политическите си мнения върху бизнес дейността на компанията му Berkshire. 

Това означава, че той избягва Berkshire да взима позиция по спорни теми като контрол над оръжията, дори когато Bank of America, чийто най-голям инвеститор е Berkshire, каза преди почти две години, че ще спре кредитирането на компании, които правят оръжия.  

Бъфет написа през 2013 г., че макар да гласува за Барак Обама предния ноември, 10 от 12-те всекидневници, които Berkshire притежаваше по това време, одобриха кандидата републиканец Мит Ромни.

В писмото през 2015 г., написано по време на предизборната кампания за Белия дом, Бъфет заяви, че кандидатите „не могат да спрат да говорят за проблемите на нашата страна“, но че техните възгледи за САЩ са "напълно погрешни“.

Бъфет е гласувал повече за демократи, отколкото за републиканци през последните 30 години, каза той миналата година.

Той присъства на набирането на средства както за Клинтън, така и за Обама.

Докато той все още не дал публичната си подкрепа за изборите през ноември, Бъфет каза в началото на 2019 г., преди обявяването на предизборната кампания, че ще подкрепи Майкъл Блумбърг, ако се кандидатира за президент.

Още по темата

Майкъл Блумбърг е основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, компанията-майка на Bloomberg News.

Последни новини
Още от Новини от света