Климатичните промени и бедността застрашават детското развитие

Най-добри шансове за развитие имат децата и младежите в Норвегия, Южна Корея и Холандия

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Децата и юношите в богатите страни имат шанс за по-добро развитие от това на връстниците си в по-бедни държави. До това заключение се достига в доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Детският фонд на обединените нации "Уницеф", пише германското издание Die Zeit.

Най-добри шансове за развитие имат децата и младежите в Норвегия, Южна Корея и Холандия. На най-високи рискове пред развитието си са изложени в Централноафриканската република, Чад и Сомалия. Класацията се позовава на показатели като здраве, хранене и образование.

Смята се, че в по-бедните страни 250 милиона деца досега не са могли да използват жизнения си потенциал поради недохранване. По-богатите страни пък застрашават бъдещото развитие на децата предвид по-високи нива на вредните за климата емисии на въглероден диоксид.

„Съгласни сме с Грета Тунберг“, констатират мнозина, сред които лекарят Антъни Костело, един от авторите на класацията.

В доклада Германия е позиционирана на 14-то място, Швейцария заема 15-а позиция, а Австрия е 19-а, като са включени общо 180 държави. Зад оценките стои комисия от повече от 40 членове от цял ​​свят.

Отправяни са критики, че всички държави излагат на риск подрастващите с вредни за здравето им реклами на алкохол, цигари, подсладени напитки и бързи храни.

В Лос Анджелис тийнейджърите са ставали преки свидетели на средно четири реклами за алкохол на ден. В Китай 86% от 5-6-годишните деца биха могли да разпознаят поне една марка цигари.

Още по темата

"Всяко правителство трябва да направи благоденствието на най-младите приоритет в своите програми и цели", заяви изпълнителният директор на Уницеф Хенриета Фор. Училищата ще трябва да възпитават децата по-добре, така че да се ангажира вниманието им и да се осъществят бъдещи благоприятни инициативи и перспективи за разрешаването на проблеми от такъв характер.

През последните две десетилетия се наблюдава прогрес по отношение на грижите за здравето на подрастващите, но развитието продължава да бъде поставено пред опасност.

"Има подобрения в здравословното състояние на децата и младежите, но по отношение на развитието не се отбелязва значителен напредък", заяви бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк. „Признаците говорят за забавяне в процеса по развитие“, посочи той, като добави, че държавите следва не само да се грижат за непълнолетните си днес, но и да се уверят, че "защитават света, който завещават на децата си".

Последни новини
Още от Новини от света