Електрическите скутери привличат инвестиции въпреки нарастващия контрол

Стартъпът Tier Mobility набра 100 млн. долара в нов рунд на финансиране

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Стартъпът за електрически скутери Tier Mobility премина към нов рунд на финансиране от 100 млн. долара във време на нарастващ регулаторен контрол, пише Bloomberg.

Базираният в Берлин Tier заяви в петък, че добавя RTP Global, Novator Partners и трети инвеститор, който отказа да назове, към набирането на средства от клас Б, обявено през октомври. Един от суверенните фондове на Абу Даби също инвестира в компанията.

Толерантността на регулаторите спрямо електрическите скутери се понижава на фона на растящата им популярност. Монреал наскоро забрани електрическите скутери, като посочи, че твърде често те са паркирани на неподходящи места, докато нарастващ брой американски градове ограничава местата, на които скутерите могат да се използват. В Европа Германия предложи правила за паркиране на скутерите на обществени места. Миналата година Франция също въведе няколко нови правила за сигурност.

Още по темата

Главният изпълнителен директор на Tier Лорънс Льошнер заяви, че компанията ще използва сумата за проучвания, развитие, придобивания и за да създаде нови модели превозни средства в допълнение на десетките ѝ хиляди скутери.

Търсенето на електрически скутери в градовете по света помогна на най-големите играчи в индустрията да постигнат пазарни оценки за милиарди долари. Популярността на големите компании в Северна Америка предизвика надпревара за навлизането им на пазарите в Европа през последните 2 години. През януари базираният в Калифорния Bird Rides посочи, че ще придобие Circ – германски конкурент на компанията, като не конкретизира каква е стойността на сделката.

Льошнер посочи в петък, че неговата компания е открила нов потребителски бизнес в ремонтирането и продаването на стари скутери, амортизирани след месеците употреба.

„От ноември продадохме между 4 и 5 хил. от моделите, които представихме в Германия през лятото“, посочи той в интервю. Цената на моделите е била 699 евро, като скутерите са продавани с безплатна каска, застраховка и едногодишна гаранция.

Льошнер заяви още, че около 85-процентен дял от скутерите на Tier използват батерии, които могат да бъдат премахнати, което значи, че за компанията не е необходимо да превозва обратно целите скутери в складовете си.

Компанията е набрала 136 млн. долара след основаването си през 2018 г. Тя има присъствие в повече от 50 града, осигурявайки над 17 млн. превоза, предимно в Европа.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света