Wall Street има климатичен проблем за 1 трлн. долара

Финансовата индустрия едва сега започна да оценява рисковете от преминаването към по-зелена икономика

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Глобалните усилия за забавяне на климатичните промени могат да струват на финансовата индустрия 1 трлн. долара, пише Bloomberg.

Това е сумата, която консултантската компания Oliver Wyman оценява, че банките, застрахователите и управителите на активи ще изгубят в случай на по-агресивни политики, като данъка върху емисии на въглероден диоксид.

Въпреки че учените предупреждават за глобалното затопляне от десетилетия, климатичните промени едва сега се възприеха като нарастващ риск от финансовата индустрия. По-високите температури и усилията за намаляване на вредните емисии доминираха в дискусиите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, миналия месец. Централните банки на Великобритания, Сингапур и Австралия са сред планиращите тестове на изложението на индустрията към стреса от климатичните промени.

Още по темата

Банките също подценяват значителните приходи, които биха могли да се спечелят от прехода към по-зелена икономика: приходите от устойчиво инвестиране и финансиране могат да достигнат 150 млрд. долара в идните 5 до 10 години, твърди докладът на компанията.

„Финансовите рискове са съществени и трябва да бъдат включени при взимането на решения, докато устойчивото финансиране е една от най-обещаващите области за растеж на приходите в индустрията в момента“, посочва партньор на Oliver Wyman.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света