Тръмп бесен за "Паразит" заради конфликта на САЩ с Южна Корея

Президентът не е доволен от "Оскар"-ите за южнокорейския филм, защото Вашингтон има проблем със Сеул

Тръмп. Снимка: БГНЕС Тръмп. Снимка: БГНЕС

Достатъчно е да се каже, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е фен на „Паразит“, предаде Marketwatch.

Въпреки че южнокорейската сатира за класовото неравенство е спечелила повече от 165 млн. долара в кината в САЩ и направи история на "Оскар"-ите, Тръмп я критикува в четвъртък по време на кампания в Колорадо.

„Победителят е ...филм от Южна Корея! За какво, по дяволите, беше всичко това?", вбеси се Тръмп. 

„Имаме достатъчно проблеми с Южна Корея заради търговията“, каза Тръмп. „На всичкото отгоре им дават най-добър филм на годината? Добре ли беше? Не знам. Нека да има „Отнесени от вихъра.“ Можем ли да получим (пак филм като бел. ред.) „Отнесени с вихъра“, моля? “, попита той. 

„Отнесени от вихъра“ спечели „Оскар“ за най-добър филм през 1940 г. и това е един от най-любимите филми на Тръмп за всички времена. „Издържа на изпитанието на времето“, каза той пред Movieline през 2012 г. „Обхватът на разказа е огромен“.

Neon, американската филмова компания, която разпространява „Паразит“, отвърна на Тръмп в Twitter, шегувайки се, че той не може да чете субтитрите.

Що се отнася до враждата на президента с Южна Корея, CNN съобщи в четвъртък, че САЩ трябва да постигнат нова сделка със Сеул до април по темата за споделяне на разходите на американските войски там. В момента Южна Корея допринася с около 1 млрд. долара годишно, но Тръмп призова за повишаване до близо 5 млрд. долара годишно. Ако не се споразумеят, това може да стане причина хиляди корейци да останат без работните си места в американските военни бази и може да подкопае общата защита срещу Северна Корея.

Още по темата

През 2017 г. Тръмп остро критикува съществуващото споразумение за търговия на САЩ с Южна Корея, като го нарече „ужасно“ и го обвини за увеличаването на търговския дефицит на Щатите. Но през март 2018 г. администрациите на Тръмп и Южна Корея се договориха да изменят споразумението си за свободна търговия, като министърът на финансите Стивън Мнучин го нарече ситуация на абсолютна печалба.

Последни новини
Още от Новини от света