САЩ премахват субсидиите за Boeing

С този ход американците целят да предотвратят ескалация в търговския спор с ЕС

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Американският щат Вашингтон възнамерява да премахне данъчните облекчения за компании като Boeing. Световната търговска организация (СТО) преди това класифицира тези отстъпки като незаконни, пише германското издание Die Zeit.

С този ход американците целят да предотвратят ескалация в търговския спор с Европейския съюз, който продължава около 15 години. И двете страни се обвиняват взаимно, че правят най-важните производители на самолети Airbus и Boeing по-конкурентоспособни с нелегалните субсидии.

Арбитрите от СТО са медиатори в спора. В отговор на нарушенията относно субсидиите в ЕС те позволиха на САЩ да добавят допълнителни мита на стойност 7.5 милиарда долара върху европейските стоки. Френските лозари и германските автопроизводители се притесняват от бъдещите развития в международната търговия. В следващите няколко месеца СТО трябва да обяви до каква степен ЕС би могъл да вдигне митата заради незаконните американски субсидии за Boeing.

Още по темата

Airbus и ЕС също трябва да спазват правилата

"Трябва да действаме и да приложим споразумението на СТО, за да избегнем наказателните мита на ЕС, които вредят не само на авиационната ни индустрия, но и износа", заяви губернаторът на Вашингтон Джей Инсли.

Boeing приветства закона. Тази стъпка сложи край на единствената останала държавна помощ от страна на американците, която арбитрите от СТО считат за незаконна. Законодателството отчита ангажимента на Вашингтон и на САЩ за лоялна търговия, основана на правила, в съответствие с регламентите на СТО.

За разлика от тях са останали милиарди незаконна държавна помощ за Airbus. Сега е време и Airbus и ЕС да спазят правилата.

Едва в средата на февруари правителството на САЩ обяви, че ще увеличи митата върху европейските самолети. Преди това ЕС повиши тези върху американски марки дънкови облекла и мотоциклети.

Последни новини
Още от Новини от света