Изкуственият интелект ще може да се бори с нов коронавирус

Технологиите значително забързват процеса по намиране на нови лечения

Снимка: Geric Cruz/Bloomberg Снимка: Geric Cruz/Bloomberg

Огнището на заболявания като коронавируса често се разгръща твърде бързо, преди учените да успеят да намерят лечение. В бъдеще обаче изкуственият интелект може да подобри работата на изследователите, пише Bloomberg.

За момента вероятно е твърде късно технологиите да изиграят основна роля при справянето с настоящата епидемия, но има надежда за следващите. Изкуственият интелект е добър в събирането на данни, които да намерят връзките, улесняващи определянето на необходимото лечение.

Андрю Хопкинс, главен изпълнителен директор на базирания в Англия стартъп Exscientia, е сред онези, които работят за подпомагане обучението на изкуствения интелект за откриване на лекарства. Той смята, че новите лечения ще могат да преминат етапите от концепция до клиничните тестове само за от 18 до 24 месеца пред следващото десетилетие благодарение на изкуствения интелект.

Още по темата

Exscientia работи по ново съединение за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство, което е готово да бъде тествано в лаборатория след по-малко от година. Това е около 5 пъти по-бързо от средното време, което процесът обичайно отнема, твърдят от компанията.

Базираната в Кеймбридж Healx има подобен подход, но той използва машинно обучение за намиране на нови приложения за съществуващите лекарства. И двете компании захранват своите алгоритми с информация, събирана от различни източници, включително списания, биомедицински бази данни и клинични изпитвания, за да предложат нови лечения на различни заболявания.

Последни новини
Още от Новини от света