Сорос призова Зукърбърг и Сандбърг да напуснат Facebook

Милиардерът смята, че действията на социалната мрежа са насочени към преизбирането на Тръмп

Марк Зукърбърг в Брюксел. Снимка: БГНЕС Марк Зукърбърг в Брюксел. Снимка: БГНЕС

Финансистът милиардер Джордж Сорос написа позиция до Financial Times, призовавайки шефовете на Facebook Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг да напуснат Facebook, предава BBC.

Сорос твърди, че отказът на платформата да премахва политически реклами "помага да бъде преизбран Доналд Тръмп".

Писмото е публикувано, докато Зукърбърг е в Европа, за да призове за по-леко правителствено регулиране.

Предложенията му получиха хладен отговор от европейските законодатели.

Зукърбърг иска регулирането на вредното съдържание в интернет платформите да се различава от съществуващите правила, регулиращи медиите и телекомуникационните фирми.

В отговор еврокомисарят по дигитализацията Тиери Бретон заяви, че не трябва „ние да се адаптираме към тази компания, а тази компания да се адаптира към нас“.

В краткото си писмо до Financial Times дарителят на Демократическата партия в САЩ Джордж Сорос пише: „Изглежда Зукърбърг е ангажиран в някакъв вид споразумение за взаимопомощ с Доналд Тръмп, което ще му помогне да бъде преизбран. Facebook не е необходимо да чака правителствените разпоредби да спрат каквато и да било политическа реклама през 2020 г. до изборите на 4 ноември. Повтарям предложението си. Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг трябва да бъдат отстранени от контрола на Facebook". 

Той добавя, че макар да подкрепя правителственото регулиране на платформите за социални медии, смята, че Зукърбърг „променя фактите“ в своите аргументи за по-голям държавен контрол върху интернет.

Сорос е явен критик на Facebook и през ноември 2018 г. социалната мрежа призна, че е наела ПР фирма, която да проведе клеветническа кампания срещу него.

Фирмата Definers беше наета да проучи връзките на финансиста с кампанията „Свобода от Facebook“, която се стреми към разпада на компанията.

Първоначално Сандбърг отрече да знае за наемането на такава фирма, но по-късно поясни, че ѝ е казано, но е забравила името.

Преди срещите на Зукърбърг с представители на Европейския съюз и Европейската комисия, на конференцията по сигурността в Мюнхен, той каза, че правителствената регулация трябва да попадне "някъде между" това как се регулират съществуващите медии и правилата за телекомуникационните фирми.

През тази седмица социалната мрежа издаде документ за регулиране на съдържанието, в който се определят насоки за това как трябва да действат регулациите.

Четирите предизвикателства, които документът идентифицира, са:

- как регулирането на съдържанието може да намали вредната реч, като запази свободното изразяване?
- как регулацията трябва да повиши отчетността на интернет платформите?
- трябва ли регулацията да изисква интернет фирмите да отговарят на определени цели за ефективност?
- трябва ли регламентът да определи кое вредно съдържание трябва да бъде забранено в интернет платформите?

Още по темата

Маргрет Вестагер, заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по конкуренцията, трябва да разкрие плановете за това как ЕС ще се конкурира със САЩ и Китай в областта на технологиите за изкуствен интелект по-късно тази седмица.

Последни новини
Още от Новини от света