Кремъл увеличава разходите след продължителни ограничения

Руското правителство цели да стимулира икономическия растеж, който упорито остава под 2%

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov Руският президент Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov

Промените в кабинета на руския президент Владимир Путин ще отворят път за повече правителствени разходи след продължителни ограничения.

Но Кремъл няма намерение да хвърля на вятъра години на бюджетна дисциплина. Увеличението на разходите на федералното правителство до 22,4 трлн. рубли (350 млрд. долара) до 2022 г. ще бъде финансирано с комбинация от по-големи дивиденти на държавните компании и пари от фонда за черни дни, посочват от финансовото министерство.

Фискалното облекчение цели да стимулира икономическия растеж, който упорито остава под 2%, както и подобряването на жизнения стандарт на фона на подготовката на Путин за промяна на управлението след края на мандата му през 2024 г. Премиерът Михаил Мишустин каза по време на първата си среща с новия кабинет миналия месец, че хората имат нужда „ да усетят разликата“ в живота си колкото се може по-скоро.

Още по темата

Промените в бюджета показват увеличение на разходите всяка година до 2022 г. Най-голяма част от тях ще дойде от петгодишната инфраструктурна програма, наречена Национален проект, която трябваше да започне миналата година, но бе забавена. Още 4 млрд. рубли бяха прибавени към общата предвидена сума, след като през миналия месец руският президент обеща повече социални придобивки.

Дял от средствата ще дойдат от фонда на правителството за черни дни, където се съхраняват част от приходите от петрол. За да се заобиколят законовите ограничения за използването на тези пари за редовни плащания, правителството изготви сделка, в рамките на която фондът купува от централната банка значителен дял от най-големия кредитор в страната. От своя страна институцията ще пренасочи получените средства към правителството.

Целия материал четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света